Авантуризам без обуке и опреме корак до трагедије

Драгана Орловић
Авантуризам без обуке и опреме корак до трагедије

Бањалука - Преломи, гушење, уједи дивљих животиња, као и друге повреде неријетко кобне и по живот, само су дио опасности које вребају из ријека и планина током авантуристичких спортова, ако изостане адекватна припрема, упозоравају стручњаци.

Адреналин и природа увијек су били нераскидиви спој за љубитеље екстремних спортова. Међутим, да тај спој не би био кобан, потребно је добро се информисати и припремити како би се избјегле опасности.

Секретар Планинарског савеза РС Игор Ђукић каже да сви који се упуте на неку од планина у РС треба да имају на уму да то није само безазлена шетња.

- На планинама вребају многе опасности, које зависе од њене висине и структуре. Зато се увијек треба добро информисати о томе гдје се иде и са собом понијети адекватну опрему - истиче Ђукић и додаје да на планинама сви треба да буду пажљиви.

Напомиње да Српска има 81 планинарског водича са међународним лиценцама, који љубитељима природе омогућавају да безбједно ходају планинама.

- Словенци и Нијемци, уз туристе из региона, највише посјећују наше планине. Најпосјећенија је Зеленгора, а потом Маглић, Лелија и Трескавица - додао је Ђукић.

Уз планине чије шуме крију многе тајне и природне чари, брзе и дивље ријеке маме оне којима адреналин не да мира. На тим ријекама рафтинг је неизбјежан спорт, који такође може бити веома опасан, ако се не поштују правила. Предсједник Удружења рафтера Фоча Мирослав Давидовић каже да је у рафтингу најважнија обавезна заштитна опрема.

- Уз кацигу и прслук за спасавање, сви који желе безбједно уживати у овом спорту прије свега морају слушати упутства водича. Прије изласка на дивљу ријеку он их опширно и детаљно упозна како да се понашају и шта им се може десити уколико не слиједе та упутства - истакао је Давидовић.

Рафтинг је, како каже он, тимски спорт, у којем не може бити проблема ако се сви понашају по прописаним упутствима.

Међу популарнијим екстремним спортовима су и параглајдинг и падобранство. Бањалучки пилот Андреј Соколић, који се већ 17 година бави параглајдингом, каже да никада ниједан лет није исти. У Српској, како каже, постоје и школе и курсеви за параглајдинг, које је могуће завршити за пар мјесеци, како би љубитељи овог спорта могли самостално да уживају у лету.

- Лети се са Мањаче, Лисине изнад Мркоњић Града и Крупе на Врбасу - каже Соколић.

Међутим, туристи углавном у овом спорту уживају у тандем скоковима, односно спуштају се са професионалним пилотом, тако да уз слушање његових савјета нема опасности.

Када је у питању падобранство, ту, како каже, РС недостаје авиона за летове од 4.000 метара, са којих се изводе скокови.

- Слободан пад чар је падобранства - додаје Соколић.

Несрећа на Тари

Крајем априла ове године на Тари се десила  несрећа, гдје је приликом рафтинга страдао један држављанин Србије. Он је преминуо због пуцања срчане артерије, када му се преврнуо гумени чамац у кањону ријеке Таре код Фоче.

Нека од неизбјежних правила

Планинарење

- Информисати се о планини и терену на коју се иде

- Обути адекватну дубоку обућу

- Понијети до литар воде и неки слаткиш

- Научити како избјећи опасности нпр. змије или пијавице у планинским језерима

Рафтинг

- Обавезно носити кацигу и прслук за спасавање

- Слиједити све упуте водича (скипера)

- Не конзумирати алкохол за вријеме или прије рафтинга

Падобранство

- Прије искакања из авиона руке скупити уз груди

- Када се скочи, руке обавезно држати испред себе

- Приликом слијетања ноге пружити испред себе, да не дође до ломова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана