Аутохтони херцеговачки производ на корак од брендирања

Милош Васиљевић
Аутохтони херцеговачки производ на корак од брендирања

ГАЦКО - Гатачки кајмак из мјешине заштитни је знак херцеговачког краја, јер има специфичан укус због начина припреме и омиљен је међу гурманима и туристима, а сада је на корак од брендирања географског поријекла овог аутохтоног производа.

На званичном сајту Европске уније за западни Балкан објављен је текст  о Удружењу произвођача гатачког кајмака, чиме је аутохтони производ изашао из оквира локалног и тако начинио важан корак да постане бренд.

Према ријечима предсједнице Удружења произвођача гатачког кајмака Драгане Миловић, брендирање кајмака значајно је свима на подручје те општине који се баве сточарством. Предности су, каже Миловићева  за “Глас Српске”, и препознатљивост, али и виша цијена овог производа на локалном и регионалном нивоу.

Нагласила је да је крајем 2021. удружење основано с циљем заштите производа, а све су то препознали и у општини Гацко. На почетку је било свега девет чланица, а тренутно их је 25, међу којима има доста младих.

 - Удружили смо се да бисмо заштитили гатачки кајмак из мјешине. Лани смо развили пројекат, а сада је на реду анализа кајмака, али и спецификација неопходна за брендирања. Када је добијемо и поднесемо захтјев Агенцији за безбједност хране БиХ, онда комисија даје коначан суд. На добром смо путу да до тога и дођемо - рекла је Миловићева.

Истиче да би то пуно значило овом крају, а највише произвођачима.

- Кад се кајмак оциједи у кацама, тада се ставља на дозријевање у мјешини, овчијој или јарећој, гдје стоји око два мјесеца. Добија специфичну арому и  жућкасту боју - рекла је Миловићева. Према њеним ријечима, произвођачи ни сада немају проблема са пласманом на тржишту, а брендирање ће довести до шире препознатљивости и ван оквира Српске и региона.

 - Своје производе продајемо угоститељима у региону, ту су и стални купци који произвођачима долазе кући по кајмак, а циљ је да буде заступљен и на већим тржиштима. Жене из удружења прошле су радионице и обуке у  оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану 2, а ту смо прошли и припрему за процес брендирања гатачког кајмака - рекла је Миловићева.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је за “Глас Српске” да је та локална заједница била препознатљива још од времена Аустроугарске по пољопривреди и сточарству које послије електроенергетског сектора доноси највише прихода. 

- Пољопривредна производња један је од наших адута, а општина Гацко, ресорно министарство и Земљорадничка задруга Гацко кренули су прво у пројекат генотипизације гатачког говечета, а онда и брендирање кајмака. То је посебан производ у којем уживају, како домаће становништво тако и туристи - рекао је Милинковић.

Традиција

Према ријечима Огњена Милинковића, Гацко је и до сада било препознатљиво по млијечним производима. Кључан је, каже, квалитет и начин производње који се преноси традиционално, с кољена на кољено пратећи све технолошке напретке.

 - На овај начин Гацко ће се, захваљујући кајмаку, наћи на свјетској гастрономској мапи. Гатачки кајмак, по пројектима које радимо, донијеће додатну добит пољопривредним произвођачима - рекао је Милинковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана