Аутобуској станици у Српцу враћају стари сјај

Јана Кезић
Аутобуској станици у Српцу враћају стари сјај

СРБАЦ - Влада Републике Српске додијелиће општини Србац 1,3 милиона КМ за куповину аутобуске станице са припадајућим грађевинским земљиштем које ће у овој локалној заједници имати вишеструку намјену.

Одлука о прихватању средстава усвојена је већином гласова владајуће коалиције СНСД-УС-НДП, заједно са самосталним одборником Синишом Јејинићем, док је опозиција коју чине ПДП, СДС и ДНС била против овог приједлога.

Аутобуска станица у Српцу изграђена је 80-их година прошлог вијека и била у посједу некадашњег “Аутопревоза” а након отварања стечаја, а 2013. године на лицитацији ју је купило србачко предузеће “Мане комерц” за 180.500 КМ. Јавни превоз у градском и међуградском саобраћају годинама се одвијао у смањеном обиму, у објекат није улагано дужи период, а водио се и спор са привредним субјектом који има тржни центар на овом локалитету.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић рекао је да ће се куповином станице са грађевинским земљиштем, на површини од око 12.000 квадратних метара, извршити њена категоризација како би се превоз потпуно ставио у функцију, а омогућиће се и приватним субјектима који овдје имају локале да добију адекватан пролаз до својих пословних простора, што раније није био случај.

- Обновићемо билетарницу и јавну расвјету, а ријешићемо и проблем комуналне хигијене због великог броја притужби грађана на шта нисмо могли утицати - рекао је Драгосављевић.

У плану је да се дио простора на површини од око 1.400 квадратних метара намијени за нову зграду Полицијске станице Србац, јер се садашња налази у прилично дотрајалом стању, а средства за изградњу обезбиједиће Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Одборник СДС-а Желимир Урић подржао је ове идеје али није гласао за одлуку јер сматра да купопродајна цијена није формирана на реалној основи.

- Средства Владе Републике Српске су увијек добродошла али није примјерено да се издваја седам пута више новца у односу на цијену по којој је продата у стечајном поступку. Сматрам да се за мањи износ могла изградити нова станица на другој локацији, примјерена потребама и величини наше општине - рекао је Урић.

Одборник СНСД Бранко Граховац је подсјетио да је цијена аутобуске станице на првој лицитацији износила око 600.000 КМ али није било купаца.

- Слична ствар била је и на другој и трећој, па све до шесте лицитације када је приватник купио објекат за 180.500 КМ. Опозиција у Српцу била је на власти 2013. године и тада су је могли откупити за исти износ, али не знам зашто то нису учинили. Сматрам да ћемо је, у односу на тржишну вриједност, чак добити и испод цијене - рекао је Граховац.

Драгосављевић објашњава да је цијена формирана на основу процјене вјештака грађевинске струке, у шта је урачуната постојећа инфраструктура станице са асфалтним и наткривеним дијелом, перонима, приступним саобраћајницама и грађевинским земљиштем.

- Свјесни смо да је дошло до наглог раста вриједности некретнина и да је другачија ситуација била прије девет година када је цијена падала због неуспјелих лицитација и није показатељ за данашњу вриједност - рекао је Драгосављевић. Додао је да је прибављено и позитивно мишљење Правобранилаштва Републике Српске а према његовим ријечима, средства за куповину непокретности су обезбијеђена из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из буџета у 2022. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана