Ауто-путеви у цијелости покривени "интелигентним" ИТС системом

Срна
Foto: РТРС

САРАЈЕВО- Свих 106 километара ауто-пута у Републици Српској покривено је почетком ове године “интелигентним” транспортним системом (ИТС), изузетно важним за кориснике, службе одржавања и управљаче ауто-пута - предузеће “Аутопутеви Републике Српске”.

Овај систем омогућава оператерима у контролном центру да управљају саобраћајним токовима у случају инцидената, одржавања ауто-пута, непредвиђених околности, временских непогода, загушења, али и да прате нормалне, свакодневне активности на ауто-путу, саопштено је из компаније “Телегруп”, задужене за реализацију овог захтјевног пројекта.

“На тај начин доприноси се смањивању гужве и омогућава управљачу да евидентира све непредвиђене сценарије на ауто-путу, као и да их документује у будућим прекршајним и кривичним процесима. ИТС систем значајно побољшава безбједност корисника ауто-пута, али и свих радника на њему”, истиче се у саопштењу.

Инжењер за ИТС у “Аутопутевима Републике Српске” Сергеј Ђукић објаснио је да су, након тромјесечне тестне фазе ИТС система на дионици ауто-пута Градишка-Бањалука, под сталним надзором оба ауто-пута у Српској - Градишка-Бањалука и ауто-пут “9. јануар” Бањалука-Добој.

“На комплетној дионици, односно од Градишке до Кладара (Добој), налази се укупно 117 ПТЗ камера за праћење саобраћајних токова и 46 камера за детекцију инцидентних ситуација”, рекао је Ђукић.

Према његовим ријечима, систем за управљање, надзор и контролу саобраћаја на цијелој дужини ауто-пута у Републици Српској има укупно 74 портала на којима се налазе 152 варијабилна предефинисана саобраћајна знака и 54 информациона дисплеја за комуникацију са корисницима ауто-пута.

Ђукић је појаснио да је у оквиру ИТС система на цијелој дионици уграђено укупно 68 СОС телефона који су спојени у контролни центар у Кладарима и Лакташима, као и 14 метеоролошких станица које су инсталиране на метеоролошки потенцијално ризичним и саобраћајно критичним мјестима.

За имплементацију овог захтјевног пројекта била је задужена компанија “Телегруп” која се већ профилисала у ИТС области у цијелом региону.

Пројект менаџери “Телегрупе” Горан Перишић и Милош Ступар изјавили су да је ова компанија успјешно имплементирала веома комплексан систем са низом подсистема, те обучила оператере и стручни кадар који ће га користити.

“Телегруп пружа подршку 24 часа свих седам дана у седмици, што је веома битно, јер је ријеч о живом систему који захтијева оперативност у сваком тренутку”, истакли су менаџери ове компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана