Асфалт ће коначно спојити Коровчане

Дејан Јовичић
Асфалт ће коначно спојити Коровчане

СРБАЦ - Како би дошли једни другима у посјету мјештани Горњих и Доњих Корова избјегавају једини пут који повезује ова два засеока јер је у катастрофалном стању, већ се одлучују за обилазницу кроз сусједно село Нова Вес у дужини од шест километара. Међутим, овом проблему који траје деценијама, ускоро би могао доћи крај.

Мјештани једног од најудаљенијих села у општини Србац су на овај проблем у више наврата указивали локалним властима која им је недавно помогла да пут дјелимично санирају, у дужини од 700 метара, а најављено је да би до краја ове или у току сљедеће године комплетна дионица дуга 1.600 метара требало да буде пресвучена асфалтом.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Корови Горан Васић каже да су од општине добили пет камиона шљунка како би организовали радне акције и довели пут у нормално стање за одвијање саобраћаја, а подршку су дали и мјештани оба засеока који су прикупили 10.000 КМ.

Он је додао да су акције трајале десетак дана а учествовао је велики број добровољаца који су уредили и проширили пут, сакупили веће количине смећа у близини, те очистили оближњи поток.

- Ова дионица је већим дијелом године тешко проходна, а зими се овуда уопште не може пролазити, због чега сви као алтернативу користе магистрални пут од Српца до Дервенте преко Нове Веси. Чак су и спроводи морали ићи околним путем како би се стигло до мјесног гробља - рекао је Васић.

Како би измјестили локални пут, који је једним дијелом пролазио непосредно поред гробља и сеоског храма у изградњи, мјештанин Милан Татић је уступио око 400 квадратних метара земљишта, што је искориштено и за проширење паркинг простора поред гробља.

Иницијатори свих ових акција су били мјештани Боро Васић и Здравко Адамовић који су дуги низ година живјели у Њемачкој и Аустрији.

- За останак на селу треба да постоје нормални услови за живот као што је струја, вода, јавна расвјета те друштвени садржаји попут игралишта и мјесног дома, на чему се мјесна заједница заиста ангажовала протеклих година у сарадњи са општином. Сада је преостало да асфалтирамо локални пут и коначно повежемо оба засеока. Путеви треба да спајају а не раздвајају људе - рекао је Боро Васић.

Постоји још један велики проблем који већ дуже вријеме мучи Коровчане, а то је недостатак аутобуске линије за њихово село из правца Српца.

- Аутобус у село долази само из Дервенте и сматрам да на овај начин губимо становништво, нарочито младе особе које се чешће одлучују да упишу школу у Дервенти. Једна трећина младих из села већ је отишла да живи у овај град гдје купују плацеве и граде куће. Тамо имају и већи избор занимања него у средњој школи у Српцу. Овај проблем морао би се некако ријешити у догледно вријеме - сматра Васић.

Храм

Коровчани активно раде и на завршетку изградње храма на којем је крајем прошле године постављен бакарни кров за шта је средства обезбиједило Министарство финансија Републике Српске.

- Поставили смо олуке и столарију а сада слиједе радови на унутрашњем и вањском малтерисању - рекао је Горан Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана