"Арт симпозујум Јахорина" отказан због вируса корона

ГС
"Арт симпозујум Јахорина" отказан због вируса корона

ПАЛЕ - Међународна ликовна колонија "Арт симпозијум Јахорина 2020" неће бити одржана због епидемиолошке ситуације изазване појавом вируса корона, рекао је њен оснивач и умјетнички руководилац Лазо Савић.

Савић је додао да је ове године требало да буде одржан 18 сазив ликовне колоније на којој би учествовали умјетници из Јапана, Русије, са Филипина, из Шпаније, Србије, Бугарске, Македоније и БиХ. 

"Било је планирано да дође пет вајара који би радили скулптуре у камену великог формата. Пале су, нажалост, остале ускраћене и без прелијепих скулптура које би красиле паљанско шеталиште", истиче Савић. 

Он се нада да ће умјетници доћи идуће године. 

Према његовим ријечима, због отказивања Међународне колоније, са умјетницима је договорио да пошаљу по једну слику како би био обогаћен фундус колоније, тако да очекује педесетак дјела мањег формата. 

"Дјела су мањег формата због лакшег транспорта, а изложба ће бити организована када се створе услови за то", наводи Савић. 

Међународна ликовна колонија "Арт симпозијум Јахорина" основана је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра "Јахорина" и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице. 

Циљ манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, те подстицај туризма, како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону, тако и у свијету. 

Међународна ликовна колонија угостила је бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпанија, Италије, Египта, Грчке, Ирске, САД, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје и Кине, чија су дјела представљена на око 80 изложби у Републици Српској, БиХ и иностранству.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана