Аронија Породицe Митровић из Рогатице лијечи и беспарицу

Сретен Митровић
Аронија Породицe Митровић из Рогатице лијечи и беспарицу

Рогатица - Породица ратног војног инвалида Слободана Митровића из Рогатице спас од немаштине и незапослености пронашла је у селу и узгоју ароније.

У намјери да себи обезбиједе егзистенцију и пристојан живот Митровићи су запуштено земљиште претворили у идилично имање пуно сочних плодова. Пут до тога није био лак, али је вриједио сваке капи проливеног зноја, јер ова породица, која је производњу ароније започела од нуле и сваки динар улагала у засаде, данас биљежи све боље резултате.

Глава куће, који је по занимању машински техничар, до посљедњег рата је радио у Фабрици жице у Копачима код Горажда. Са егзодусом Срба из овог града избјегла је и његова породица, скрасивши се у Рогатици.

- У првим поратним годинама позван сам у Копаче да бих поново радио, али је фирма убрзо отишла на добош, а ја на биро за незапослене. Слично се десило и мојој супрузи Миломирки, а морали смо да бринемо о дјеци, њиховом школовању, родитељима са малим пензијама - казао је Слободан.

Тражили су посао, али безуспјешно. Умјесто да чекају плате у пропалим фирмама, "назули су опанке" и почели да се баве пољопривредом.

- С обзиром на то да смо били премашили 50 година, нико нас није хтио запослити. Било је доста млађих и пречих. Одлучио сам да се вратим на очевину и тамо пронађем начин да прехраним породицу. На имању у селу Сјеверско код Борика имали смо дунум земље - казао је Митровић.

Окренули су се узгоју ароније, јер је љековита и на тржишту тражена.

- За почетак купио сам 50 садница и у јесен 2014. посадио их у селу на надморској висини од око хиљаду метара. Водио сам се сазнањем да је ова биљка отпорна на биљне болести и да подноси ниске температуре чак до -50 степени, због чега је називају и сибирском боровницом, а на Борикама зиме знају бити веома сурове. Свака садница се примила и већ наредног прољећа понека је цвјетала и донијела нешто рода - казао је он.

То га је охрабрило и почео је размишљати како до нових садница, а подршку му је пружио покојни Илија Девура, који је тада био предсједник Удружења ратних војних инвалида у Рогатици.

- Од Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање РВИ у Приједору добио сам 2.500 КМ. Додавши још новца, купио сам 200 садница, систем за наводњавање и направио резервоар - казао је он.

Уз подршку породице, у којој нико нема стални посао, дигао је потрошачки кредит, те су купили два дунума земље и "намирили" 450 садница. Први плантажни узгајивачи ароније у Рогатици наилазили су на препреке, али их оне нису обесхрабриле.

- Лани сам очекивао род од најмање 100 килограма ароније. Међутим, нисам их убрао, "побрале" су их птице. У вријеме кад су биле пред бербу кос, креја и друге птице су појеле и посљедњу бобицу - казао је Митровић.

Рјешење како да се одбране од птица нашли су у апарату који уз помоћ струје емитује гласове рањених птица, од чега здраве бјеже.

- Ако одбранимо овогодишњи род, требало би да уберемо око 300 килограма ароније. Планирамо да купимо још 50 садница и плантажу заокружимо на 500 жбунова. Док она почне рађати пуним капацитетом, надамо се да ће се наћи и откупљивач ове биљке чији плодови су лијек за широку лепезу болести - казао је Слободан Митровић.

Моћна бобица

Слободан Митровић је испричао да постоје сазнања да "моћна бобица" има благотворно дејство на организам, те да лијечи упалу слузнице желуца и цријева, чисти и јача јетру и крв, олакшава разне тегобе.

- Помаже код главобоље, мигрене, проширених вена, смањује крвни притисак и добро дође код још низа поремећаја у организму. Зато треба куповати аронију, у сировом, замрзнутом или осушеном стању, сирупу или чају и испробати да ли је и колико здрава - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана