Арбутина: Двору је већ нанесена штета

Срна
Арбутина: Двору је већ нанесена штета

Двор - Начелник општине Двор Никола Арбутина каже да је овој локалној заједници, без обзира какав ће исход имати идеја о изградњи одлагалишта радиоактивног отпада, нанесена огромна штета.

Он је данас Срни рекао да се ова општина ријетко кад помињала у медијима као што је то случај у протеклих неколико мјесеци, што је општини Двор начинило огромну економску штету.

"Не залазећи у то да ли ће или неће доћи до изградње одлагалишта, у јавности већ постоји перцепија производа који имају на маркици ознаку општине Двор и проћи ће још доста времена да та перцепија нестане", додао је Арбутина.

У складу са закључком општинског вијећа, у овој општини мјештани од данас на зборовима грађана дају своје мишљење о идеји изградње одлагалишта радиоактивног отпада.

За данас, као и у сриједу, 15. јула и у петак, 17. јула планирана су изјашњавања по три мјесна одбора.

"Појединачне одлуке са сваког мјесног одбора се не сабирају јер имају савјетодавни карактер. Намјера нам је да затражимо мишљење грађана и да видимо да ли је исто као и закључак општинског вијећа", каже Арбутина.

Арбутина каже да ће након изјашњавања, мишљење грађана Двора бити прослијеђено на адресе свих релевантних државних институција, као што је то раније урађено и са закључком вијећа.

На питање шта очекује 1. августа, који је помињан као рок до којег Хрватска треба Европској комисији дати приједлог локације одлагалишта, Арбутина каже да се до тада неће десити ништа значајно.

"Приликом доношења било каквог стратешког документа, одреде се датуми, а приликом доношења стратегије збрињавања радиоактивног отпада одмах се видјело да тај рок неће бити испоштован али то је државни пројекат и држава треба о томе да брине", рекао је Арбутина.

Хрватски Сабор је 17. октобра прошле године донио Стратегију збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, а општина Двор је 30. марта ове године од Државног завода за радиолошку и нуклеарну сигурност добила допис да учествује у процесу избора локације за Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

На сједници локалног парламента у априлу усвојен је закључак да се општина Двор противи идеји изградње одлагалишта радиоактивног отпада, а крајем јуна на затјев вијећника и одлука да се изјашњавање грађана по мјесним одборима организује до 27. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана