Апел грађанима на опрез приликом паљења ватре

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- У Требињу је данас одржана сједница градског Форума за безбједност са које је упућен апел грађанима да буду опрезни приликом паљења ватре јер временске прилике погодују неконтролисаном ширењу пожара.

Предсједник Форума за безбједност Драгослав Бањак рекао је новинарима након сједнице да је донесено седам закључака, међу којима је да се људима који живе у близини шума посредством средстава информисања укаже на одговорно понашање када је ријеч о пожарима, као и на предвиђене санкције за извршиоце подметања пожара.

"С циљем правовременог дјеловања на сузбијању пожара, треба апеловати на грађане да о сваком примијећеном пожару обавијесте Ватрогасну јединицу Требиње, а о сваком лицу које примијете да пале ватру, полицијску станицу", рекао је Бањак.

Бањак је додао да Закон о заштити од пожара забрањује паљење корова и другог пољопривредног отпада без обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице, те да су прописане новчане казне за лица која то чине од 100 КМ до 1.000 КМ.

Он је рекао да ће бити упућен апел Републичком штабу за ванредне ситуације да се продужи рад угоститељских објеката, и то викендом до 1.00 час послије поноћи, а радним данима до 24.00 часа.

Командир Полицијске станице Требиње Веселин Милићевић рекао је новинарима да је претходних година избило неколико већих шумских пожара првенствено због паљења отпада и корова, те да је полиција санкционисала одређен број лица због изазивања пожара у којима је причињена већа материјална штета.

"Врло тешко је доказати узрок настанка пожара, прије свега зато што неко мора да призна да је то стварно починио", рекао је Милићевић.

Вршилац дужности командира Територијално-ватрогасне јединице Требиње Здравко Кашиковић рекао је новинарима да је ова јединица материјално и кадровски спремна да одговори свим изазовима у будућем пожарном периоду.

Он је навео да су у прошлом мјесецу требињски ватрогасци имали 43 интервенције, од којих 23 на гашењу пожара на ниском растињу, те један шумски пожар који је угашен уз помоћ Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Директор Јавне установе "Екологија и безбједност" у Требињу Стеван Бекан рекао је да ће се у подручјима гдје нема природне воде приступити прављењу базена како би се обезбиједило ефикасније гашење пожара.

Он каже да није могуће процијенити штету од пожара, будући да је еколошка штета много већа од оне која настаје на дрвној маси.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана