Апел грађанима Источног Сарајева да не расипају питку воду

Срна
Апел грађанима Источног Сарајева да не расипају питку воду

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Комунално предузеће "Водовод и канализација" Источно Сарајево окончало је радове на увођењу у систем водоснадбијевања бившег "Војног врела" у насељу Топлик, што значи да ће корисници имати већи проток, те апеловали да грађани рационално користе воду због сушног периода.

Из "Водовода" су истакли да ће увођење у систем водоснадбијевања бившег "Војног врела" у насељу Топлик значити додатних 10 литара секундних из резервоара капацитета 100 метара кубних у систему водоснадбијевања.

"То је значајна количина воде као подршка постојећем протицају са изворишта жТилаваж", напоменули су из "Водовода".

У овом предузећу су указали да је усљед дужег сушног периода дошло до значајног смањења протока на изворишту "Тилава", одакле се водом снадбијевају општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

"Тренутни протицај са изворишта жТилаваж заједно са извором жТопликж може да задовољи рационалну потрошњу воде, гледајући на просјечну потрошњу претходних мјесеци", наведено је у саопштењу.

Из "Водовода и канализације" су навели да се, с обзиром на то да временске прогнозе нису оптимистичне, може очекивати и додатни пад смањење количина доступне воде.

Нерационална и недозвољена потрошња, под којом се подразумијева заливање пољопривредних површина, пуњење базена, прање плочника, а посебно кориштење хидраната, подиже границу потрошње воде значајно изнад количине дотока са изворишта, указали су из овог предузећа.

Просјечна потрошња претходних мјесеци била је око 140 литара у секунди, док у посљедње вријеме достиже и до 180 литара у секунди, усљед чега долази до убрзаног пражњења главног резервоара.

У саопштењу је наведено да, због смањеног дотока и притиска у мрежи, поједина насеља остају повремено без воде.

Екипе "Водовода" 24 часа дневно раде како би одржали систем водоснабдијевања стабилним, а у сарадњи са комуналном полицијом обилазиће терен и предузимати прописане мјере, које подразумијевају и искључење са водоводне мреже оних потрошача који нерационално троше воду.

"Молимо грађане да пријаве свако уочено нерационално кориштење воде. Не расипајмо воду за пиће како би омогућили и другима да је имају у довољним количинама", поручују из "Водовода".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана