Андрићев мост у Рогатици добија нови живот

Сретен Митровић
Андрићев мост у Рогатици добија нови живот

Рогатица - Пропадање моста на ријеци Жепи, којем је пријетило потпуно уништење, коначно је заустављено, а вриједни неимари овом националном споменику у Рогатици полако враћају стари сјај.

Завршена је прва фаза обнове у оквиру које је саниран дио лука који мост повезује са десном обалом. Захваљујући томе спријечено је да зуб времена и даље нагриза чувени камени мост, чију је љепоту описао нобеловац Иво Андрић. Ријеч је о ургентним радовима који су обухватили постављање привремене скеле и хитну стабилизацију моста, јер је пукотина на луку сваке године била све већа.

Извођач радова је сарајевско предузеће "Неимари", а за реализацију прве фазе специјални фонд америчких амбасадора за очување културног насљеђа обезбиједио је 61.000 долара.

- Постављање скеле завршено је 13 дана прије уговореног рока. Био је то врло сложен и одговоран посао, јер се радило на изузетно тешком и неприступачном терену уз повећан водостај ријеке Жепе. Постављањем скеле постигли смо два изузетно важна циља - заустављено је даље пуцање и неизбјежно рушење моста и створени услови за наставак радова који би требало да почну на прољеће догодине - казао је извршни директор Комисије за очување националних споменика БиХ Мирзах Фочо.

Координатор пројекта Тарик Јазвин каже да ће наставак реконструкције моста зависити од обезбјеђења новца.

- Већ смо се обратили на више адреса потенцијалних донатора и надамо се позитивним одговорима. Највише бисмо вољели да извођач радова, па и потенцијални донатор, буде турска фирма "Тика", која је радила и на санацији ћуприје на Дрини у Вишеграду - рекао је Јазвин.

Андрић је у свом антологијском дјелу "Мост на Жепи" написао да је по наредби и новцем везира Јусуфа мост градио неимар Италијан и као дуг родном крају оставио га да бљешти на сунцу и сја на мјесечини и преко себе пребацује људе и стоку. Претпоставља се да је мост изграђен крајем 16. вијека непосредно послије градње ћуприје на Дрини у Вишеграду.

- У сваком случају, нема дилеме да је у питању турски период, а да ли је мост на Жепи старији од ћуприје на Дрини или обратно није ни важно. Важно ће бити да он буде сачуван од даљег пуцања и неминовног рушења, на чему радим већ више од три године - рекао је предсједник мјесне заједнице Жепа Нермин Омановић.

Мост, који се налазио на ушћу ријеке све до 1966. године, демонтиран је и реконструисан на другој локацији због изградње Хидроелектране "Бајина Башта". На новој локацији, удаљеној око пет километара, мост није изгубио ништа од аутентичности, али је зуб времена ипак учинио своје. Мост на Жепи је вијековима био понос мјештана овог краја, који не крију задовољство што ће му бити враћена изворна љепота.

Споменик

Комисија за очување националних споменика је историјски споменик мост на ријеци Жепи прогласила националним спомеником БиХ у јануару 2005. године. На истој сједници донесена је одлука да због оштећења конструкције моста ово добро буде увршћено на листу угрожених споменика БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана