Андреа и Недељко из Бијељине одмарају уз Њутнове законе, највише воле тешке задатке

Милијана Латиновић
Андреа и Недељко из Бијељине одмарају уз Њутнове законе, највише воле тешке задатке

Бијељина - Да физика није баук још једном су доказали основци Андреа Бањац и Недељко Бабић из Бијељине, освојивши прво мјесто на Републичком такмичењу из физике за ученике осмог и деветог разреда.

Ови млади физичари су минулог викенда на такмичењу у Модричи показали да се рад и труд увијек исплате и да нема толико тешких формула и закона који се вјежбањем не могу савладати. У конкуренцији 16 ученика деветог разреда, са освојених 100 бодова, прво мјесто припало је ученику Основне школе "Кнез Иво од Семберије" Недељку Бабићу.

- Природне науке су ме одувијек занимале, јер њихови закони важе свуда у свијету. Математику волим од када сам научио бројеве, а касније се родила и љубав према физици - испричао је Недељко.

И док многима математика и физика задају главобољу, он се од свакодневних обавеза одмара рјешавајући Њутнове законе, а област физике која га највише занима јесте струја.

- Што је задатак који рјешавам тежи, узбуђење је веће, а тиме и понос због постигнутог резултата - рекао је Недељко, који планира да упише средњу електротехничку школу.

За врхунске резултате увијек је потребна подршка најближих, а Недељков вјетар у леђа су родитељи и старији брат.

- Изузетно сам поносна на сина. Искрено, нисам очекивала да ће постићи овако сјајан резултат - казала је мајка Милица Бабић. 

Да "тешке", природне науке нису резервисане само за дјечаке, доказала је Недељкова другарица Андреа Бањац, ученица осмог разреда Основне школе "Вук Караџић", која је у конкуренцији 18 ђака освојила прво мјесто.

- Волим природне науке и њима сам посветила највише пажње у школи - стидљиво је испричала Андреа.

Истиче да је од дјетињства веома радознала, за разне појаве у природи запиткивала је родитеље, а сваку играчку анализирала како функционише.

- Мама ме је звала "мали истраживач". Вјероватно сам и генетски предодређена за љубав према природним наукама. Када сам лани добила физику у школи, почела сам схватати због чега се дешавају неке појаве у природи - рекла је Андреа.

И док скромно прича о успјесима, бака Јованка нам потврђује да је њена унука веома талентована и амбициозна дјевојчица.

- Стидљива је по природи, али воли школу, ужива рјешавајући задатке из физике и математике. Није ово први пут да је кући донијела медаљу - испричала је Ковачевићева.

Брат

На републичком такмичењу из физике за средњошколце друго мјесто је освојио Недељков брат Митар Бабић.

Недељко каже да је поносан на успјех свога брата, који му је од малих ногу био узор у свему.

Он је испричао да су у његовом и Митровом напредовању и знању велику улогу одиграли родитељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана