Анђелковић: Борба за правду и покушај укидања остатака колонијализма у Европи

Срна
Анђелковић: Борба за правду и покушај укидања остатака колонијализма у Европи

БЕОГРАД - Историчар Драгомир Анђелковић је оцијенио за Срни да закључци Народна скупштине Републике Српске о раду високог представника и примјени Анекса 10 Дејтонског споразума представљају борбу за правду, демократију и право народа да одлучује о себи, као и покушај да се коначно укине остатак колонијализма у Европи.

Он је навео да би ове закључке требало да поздраве све демократске снаге у свјету јер представљају позив за наставак борбе против колонијализма.

"Оно што су радили народи Африке и Азије 60-их година (прошлог вијека) и што је било од читавог прогресивног свијета поздрављено јесте оно што сада ради Република Српска", рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, закључци Народне скупштина Републике Српске морало би да буде поздрављено од свих демократских снага у свијету јер је наставак онога што су радили потлачени народи 60-их година прошлог вијека.

"То је покушај да се коначно укине остатак колонијализма у Европи. Мислим да би и Бошњаци требало да схвате да је и у њиховом интересу да се то деси, а не само у интересу Срба и Хрвата. Никоме страна контрола није донела ништа добро", каже Анђелковић.

Анђелковић наводи да ови скупштински закључци нису сепаратизам, него антиколонијализам и борба против стране контроле и кршења међународног права.

"Ово је борба за правду, демократију и право народа да одлучују сами о својој судбини. Ово није усмерено ни против кога. Јер несхватљиво је да се неко усудио да у Европи крајем 20. и почетком 21. века успоставља једну врсту протектората, која подсећа на оно што су радили Британци у 18. и 19. веку", изјавио је он.

Анђелковић истиче да се у БиХ ради о злоупотреби власти од самозваних високих представника, који се не понашају као високи представници који помажу, него они који управљају и мијењају уставна рјешења.

Он очекује да у првом моменту Република Српска неће наићи на ширу подршку, али да треба у томе да истраје, јер ни индијски национални вођа Мохандас Карамчанд Ганди, назван Махатма, (који се у Идији пасивним отпором борио против британског колонијализма) није наишао на ширу подршку када је почео оно што је радио 20-и и 30-их година прошлог вијека.

"А већ 40-их година је тријумфовао и постао познат у читавом свијету. То ће се десити и са напорима Српске", истакао је он.

Анђелковић напомиње да Дејтонски споразум предвиђа суверену заједницу двије државе, у заједници која је једна врста конфедерације, али суверенитет је на три конститутивна народа.

Међутим, подсјећа он, касније је БиХ претворена у протекторат на начин како су прављени колонијални протекторати 19. и почетком 20. вијека.

"И високи представник уместо да буде фактор који помаже примјену споразума, постаје неко ко покушава да управља и намеће нова решења, да модификује мировни аранжман, што је апсолутно супротно међународном праву", нагласио је Анђелковић.

Народна скупштина сматра да је вријеме да БиХ са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властити развој у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом, а ако то не буде на дневном реду у скорије вријеме, треба покренути разговоре о мирном разлазу, наводи се у јуче усвојеним закључцима скупштинске већине.

Клубови посланика СНСД-а, Демоса, СП, НДП-НПС и УС утврдили су закључке, према којима Република Српска не може прихватити наметање било које личности за високог представника и "обавијестиће стране потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума... посебно с приједлогом да се укине високи представник и преиспитају одлуке високих представника донесене изван мандата утврђеног Анексом 10".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана