Анђела Риђешић побједник литерарног конкурса у Панчеву: Стихови се нижу када сви уплове у сан

Милијана Латиновић
Анђела Риђешић побједник литерарног конкурса у Панчеву: Стихови се нижу када сви уплове у сан

Требиње - Пјесме се рађају обично ноћу у касне сате, попут магије, која негдје у звјезданој ноћи чека да све утихне и уплови у снове, како би се стихови могли низати.

Овим ријечима је ученица трећег разреда Гимназије "Јован Дучић" у Требињу Анђела Риђешић описала своју љубав према књижевности и пјесмама које су њен пут до остварења најљепших снова.

Пјесма ове талентоване гимназијалке "Дотад те нећу будити" освојила је прву награду на литерарном конкурсу Завичајног клуба "Херцеговац" из Панчева. Конкурс је био посвећен браћи Ћоровић, а инспирацију је Риђешићева пронашла у приповијетки "Богојављенска ноћ" Светозара Ћоровића.

- Питам ишчезло вријеме њежности, хоће ли се, барем на трен, вратити и бљеснути у уклетој самоћи ове богојављенске ноћи - написала је у пјесми Риђешићева.

Тема овогодишњег конкурса била је "Мајко, боли ли те пуно", а ова гимназијалка истиче да су јој мноштво осјећања испреплетених у "Богојављенској ноћи", од недостајања до љубави, били нит водиља приликом писања.

Скромно додаје да награду није очекивала те да је због тога узбуђење било огромно када је сазнала да је у конкуренцији од 50 литерарних радова њена пјесма проглашена за најбољу.

- Награда ми је подстицај да наставим да пишем. Срећна сам када неко други пјесму коју напишем сматра лијепом и достојном награде - истиче Риђешићева, која је побједом на конкурсу освојила и 1.000 КМ.

Додаје да су пјесме најљепши начин да се искажу осјећања, а инспирацију за писање проналази у свакодневном животу, људима, природи и свему што је окружује. Наглашава да јој је породица највећа и највјернија подршка у писању.

Из ђачког пера ове гимназијалке изашло је мноштво стихова, а на прошлогодишњем конкурсу освојила је специјалну награду. Према њеним ријечима, рецепта за пјесме нема, каже да је свака од њих посебна на свој начин и рађа се проткана другачијим осјећањима.

- Колико унесемо себе у пјесму, толико ће је читаоци сматрати лијепом. Важна су искрена осјећања која долазе из дубине душе - поручила је Риђешићева.

Додаје да слободно вријеме проводи читајући поезију, а посебно су јој драге Шантићева "Емина" и "Стрепња" Десанке Максимовић.

Специјалне награде

Завичајни клуб "Херцеговац" у Панчеву је основан 2013. године с циљем да његује традицију херцеговачког народа и представи је народу Војводине.

Специјалне награде на литерарном конкурсу добили су ученици требињске Гимназије Матеја Пејановић, Душка Киса и Ђорђе Вучинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана