Ана Будимчић, из Српца, међу десет најбољих свјетских аеромоделара јуниора

Дејан Јовичић
Ана Будимчић, из Српца, међу десет најбољих свјетских аеромоделара јуниора

Србац - Ученица деветог разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца Ана Будимчић ушла је међу десет најбољих аеромоделара у јуниорској конкуренцији на ранг-листи Међународне ваздухопловне организације (ФАИ).

Овај успјех Ана је постигла након што је протеклог викенда у Словачкој на Хого купу освојила прво мјесто међу 53 моделара из 15 земаља, док је на Забокреби купу заузела другу позицију у конкуренцији 39 такмичара из 14 земаља.

- Првог дана били су одлични услови за лет, али је другог дана дувао јак вјетар и такмичење се претворило у тешку борбу са временским условима. То је допринијело и да учесника буде мање у односу на претходни дан. Али изборила сам се са временским непогодама и стигла до признања - каже Ана, која је захваљујући овим успјесима освојила чак 900 поена у свјетском купу и скочиће најмање на девето мјесто најбољих јуниора свијета за ову годину.

Ана је наступила као чланица Аеро клуба “УЛЛ” из Српца који се у Словачкој такмичио и у сениорској конкуренцији. Сара Будимчић, Анина сестра, заузела је 13. мјесто, Миљан Борковић 23, а отац Ане и Саре Милош Будимчић 30. мјесто.

Милош, који је својим кћеркама усадио љубав према аеромоделарству, каже да до краја такмичарске сезоне остаје још једно такмичење у Словенији. 

- Уколико Ана поново стигне до самог врха на једном великом међународном такмичењу, попут овог у Словенији, постаће најбољи рангирани јуниор на свјетској ранг-листи у историји БиХ - рекао је Милош, који је некадашњи омладински првак Југославије у аеромоделарству.

Он додаје да Ана има прилику да надмаши старију сестру Сару која је 2016. године била осми најбољи јуниор свијета и која је као талентовани спортиста двије године заредом била стипендиста Министарства породице, омладине и спорта РС. 

- Већ десет година дјелујемо као огранак аероклуба “УЛЛ” из Бањалуке и у протеклој деценији остваривали смо сјајне резултате широм Европе, али тек посљедњих неколико година доживљавамо златне тренутке. Трудимо се да популаризујемо овај спорт међу младима, а од прије неколико мјесеци смо кренули и са организованим панорамским летовима моторним змајем изнад Српца, што је изазвало велико интересовање јавности - каже Милош. 

Он истиче да професионално бављење овим спортом захтијева велике трошкове, јер основни модел кошта и до 500 евра, а они најскупљи више хиљада евра, и уз то морају имати најмање једну резервну летјелицу.

 

За примјер

Ана Будимчић је успјешна и на другим пољима па је тако ове године била друга на регионалном, а четврта на републичком такмичењу из хемије.

Остваривала је успјехе и на такмичењу из православне вјеронауке, а члан је и школског хора.

Њена сестра Сара је одлуком Скупштине општине Србац добила престижно признање, Награду општине младима, која ће јој бити уручена у октобру на прослави Дана и крсне славе Српца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана