АМС Српске: Рели на Сутјесци обновљен 2001. године од када се редовно одржава

Срна
АМС Српске: Рели на Сутјесци обновљен 2001. године од када се редовно одржава

ФОЧА - Ауто-рели Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске „Козара - Сутјеска 2021" биће одржан 16, 17. и 18. јула на Сутјеци, саопштено је из овог савеза.

Из АМС-а истичу да од 2001. године на Тјентишту редовно организују ауто-мото рели, као наставак традиције одржавања релија „Сутјеска" из бивше Југославије.

Ове године рели на Сутјесци организују заједно са 49 ауто-мото друштава и ауто-клубова из Српске.

Додају да овим релијем настављају традицију подсјећања на значајне датуме из историје, прије свега српског народа, у вријеме Другог свјетског рата, а у вези са устанком и борбом против фашизма, те промоцију националних паркова Козара и Сутјеска, али и свих других туристичких потенцијала Републике Српске.

„Осим тога, Ауто-рели АМС Републике Српске Козара - Сутјеска 2021 има за циљ и ширење саобраћајне културе, повећање саобраћајне безбједности те промоцију ауто-мото и спортских активности", наводи се у саопштењу.

Они указују да су од 2001. године, као једни од насљедника АМС СРБиХ, наставили са организовањем легендарног Ауто-релија „Сутјеска" зачетог средином прошлог вијека у бившој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

На релију редовно учествују возачи из Републике Српске и Федерације БиХ, као и представници Ауто-мото савеза Србије и појединци из других држава Европе, а прошле године, напомињу из АМС-а, рели није одржан због познатих проблема изазваних вирусом корона.

Из АМС-а истичу да су изненађени најавом у федералним медијима да Национални парк „Сутјеска" и Ауто клуб „Четири пута четири" из Сарајева, након 31 годину, наредног викенда на Тјентишту организује 27. Туристички ауто-мото рели Сутјеска.

Најављено је учешће возача и посада из градова бивших република и покрајина некадашње Југославије у чијем програму би био и „час хисторије" у организацији СУБНОР-а БиХ.

„Овим актом негира се двадесетогодишња активност АМС Републике Српске и занемарује (заборавља) новија историја, односно постојање Републике Српске као тековине борбе за опстанак српског народа на овим просторима", наводе из АМС-а.

Истичу да не споре слободу и одржавање ауто релија у организацији било ког клуба или институције и на било којем локалитету у Српској, али не под именом 27. Ауто-мото рели „Сутјеска 2021" и не као наставак након 31 годину релија на Сутјесци.

„Овим саопштењем желимо да отклонимо нејасноће које су се појавиле у јавности након овакве лажне најаве поновног, након 31 годину, одржавања 27. релија на Сутјесци", наводи се у саопштењу.

Поједини медији из Федерације БиХ најавили су да Национални парк „Сутјеска" и Ауто клуб „Четири пута четири" из Сарајева, након 31 годину, наредног викенда на Тјентишту организује 27. Туристички ауто-мото рели Сутјеска.

Како су навели, први Рели Сутјеска одржан је 1965. године и непрекидно је организован 26 пута до 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана