Америчка шара за јаја на фочански начин

Срна
Foto: Срна

ФОЧА - Обичај шарања јаја за Васкрс заједнички је свим хришћанским народима, а како то раде православни Американци фочанским средњошколцима пренијела је сликарка Елизабет Јовановић, коју је љубав према супругу Вјекославу из далеког Масачусетса довела на обале Дрине и Ћехотине.

У првој од двије васкршње радионице, које организује Центар за културу и информисање, фочанска Американка показала је средњошколцима неке од техника шарања јаја, а уз сликарске савјете о слагању боја упознала их је и о неким од васкршњих обичаја православних Американаца, тачније вјерника Антиохијске патријаршије, чији је свештеник њен отац.

Јовановићева је показала како се јаја шарају на једноставан начин помоћу воска и уобичајене фарбе, а да у недостатку воштане шаралице могу да послуже воштане, односно масне бојице којима се постиже сличан ефекат као и са шаралицом.
Јовановићева је навела да је ово поједностављен традиционални начин шарања, тако да је лаган за дјецу и при бојењу јаје се не мора кувати, већ само потопити у растворену фарбу.

Она савјетује да при шарању свако треба да је слободан и креативан, да пусти машти на вољу и да је сам процес шарања и исказивања стваралаштва важнији од резултата.

"Показала сам како сам ја у Америци шарала јаја воском када сам била мала. Мотиви могу бити различити, а ја код куће најчешће правим традиционалне мотиве и симболе, као што је фолклор, али људи могу да раде како желе, јер све тече, ништа никад није непромјењиво, зато што живи", појаснила је Јовановићева на још недовољно добро савладаном српском језику.

Она је истакла је да је у Америци, гдје је прави мозаик различитих култура и народа, доста и различитих техника шарања јаја, па су интересантне мјешавине техника, а њој се посебно свиђају руска и украјинска техника "писанка", као и индијска техника.

Учесник радионице, ученик трећег разреда гимназије Петар Чанчар прича да је техника једноставна - да се масним бојама нацрта мотив и онда се јаје убаци у фарбу растворену у млакој води, а када се извади остају трагови од масних боја и јаје, како истиче, добија нову димензију.

Чанчар наводи да му је посебно било занимљиво чути какви су обичаји у Америци.

"Веома је лијепо видјети кад неки други људи у Фочу доносе нову културу. Необично ми је то што се код њих не туца јајима, што нисам знао и фасцинантно ми је да тај обичај до њих није дошао. За Васкрс праве и једну врсту погаче, слично нашем славском колачу, који се слично нашара, само што има сладуњав укус", преноси Чанчар утиске са радионице.

Ученица првог разреда гимназије Марија Лечић каже да јој је драго што се могле упознати са културом америчких православаца.

"Мени је најзанимљивије што праве слатки сир, само једном у години на Васкрс. Необична је припрема, ставља се у саксију и смије се јести само за Васкрс, а у Фочи се то многима свидјело кад су пробали и хтјели би то и чешће да једу", каже Марија.

Гласовима учесника радионице одлучено је да је најљепше јаје нашарала Анђела Ивановић, ученица деветог разреда Основне школе "Веселин Маслеша".

"Користила сам мотиве које обично користим код куће, неке цвјетиће и традиционалне натписе. Веома ми је драго што је ово организовано, јер смо се упознали са обичајима и традицијом коју поштују само амерички православци и научили нову технику шарања јаја", рекла је Анђела.

Директор Центра за културу и информисање Славица Филиповић каже да је ово први пут да се организује овај вид радионица и да ће их бити и убудуће.

"Средњошколци су били веома заинтересовани, сликарка Лиза је показала неколико техника и покушали смо да у ово вријеме када су ђаци на прољећном распусту да их анимирамо и да покажемо колико је важна традиција, да дјеца не заборављају обичаје", рекла је Филиповићева.

Радионица у сусрет Васкрсу биће организована и за дјецу млађег узраста, а Филиповићева најављује да ће током године организовати и дводневне сликарске семинаре за дјецу.

"На тим семинарима ђаци би могли да искажу свој таленат, а уколико буде заинтересованих, што ћемо видјети са основним и средњим школама, да сликарка Лиза одржи и колонију и школу сликања", најавила је Филиповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана