Аматерско позориште “Миленијум”: Кроз глуму научили и животне лекције

Дејан Јовичић
Аматерско позориште “Миленијум”: Кроз глуму научили и животне лекције

СРБАЦ - Оснивањем Аматерског позоришта “Миленијум” прије 16 година остварена је жеља многих талената из србачког краја који су сањали да и сами једног дана осјете “даске које живот значе”, а кроз тај период постојања многи млади кроз глуму научили су и неке животне лекције.

Позориште је годишњицу постојања обиљежило 11. по реду представом симболичног назива “Сањари”, а извршна директорица “Миленијума” Санела Видовић рекла је да представа говори о тинејуерском добу, односно периоду преласка дјеце у свијет одраслих и о свему ономе са чиме се они на том путу сусрећу.

- Представа је описала пут сазријевања који је потребан да свако од нас испуни своје снове, што је у неку руку био и циљ оснивања позоришта како бисмо омогућили младима да стекну прво глумачко искуство, остваре своју креативност и шире своја знања о култури и истинским животним вриједностима. Једном броју њих смо на овај начин опредијелили животни пут јер су се уписали на академије глуме и овим послом се успјешно баве, па тако имамо једног будућег драматурга, психолога за едукативну драму и три члана Студентског позоришта - рекла је Видовићева.

Са србачким талентима од почетка ради глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић. У припреми прве представе имали су свега шест чланова позоришта, а број је наредних година стално растао. Њену школу глуме данас похађа око 20 дјеце старости од 14 до 18 година, а у протеклих 16 година прошло их је на десетине.

Зрнићева каже да овај вид рада са дјецом има за циљ богаћење њиховог искуства, а не стварање великих глумаца.

- Суштина рада с дјецом је да се они едукују о позоришту. Нико од њих не прави велике глумце и не ставља их под ту врсту притиска, тако да треба само да буду срећни и заволе оно што с њима радимо. У протеклих шест мјесеци два пута мјесечно смо се састајали и вјежбали, а у финализацији нове представе смо радили пет дана. Редовно су долазили на пробе и били заинтересовани, а све док је тако, бићемо ту да им пружимо нова сазнања - рекла је Зрнићева.

Додаје да одрасли играју кључну улогу у интересовању младих за позориште, а нарочито родитељи и просвјетни радници који треба да анимирају дјецу за одлазак на представе, што је и сама чинила у више наврата водећи своје полазнике у Народно позориште РС.

- Апелујем својим колегама глумцима да што чешће наступају у мањим срединама како би млади имали прилику да у свом мјесту гледају представе - истакла је Зрнићева.

Ана Марија Љубојевић је члан “Миленијума” од 2014. године. Наступала је у неколико представа, а сада је одлучила да се опроба као асистент у режији.

- Позориште је нешто што заиста волим. Због факултета нисам била у могућности да будем дио глумачке екипе у новој представи, јер нећу моћи да учествујем на фестивалима на којима ћемо гостовати. Глума је нешто ме испуњава и у чему се проналазим и сматрам да је веома битно да се живот Српца у том смислу развија, јер млади кроз то много уче и слободно вријеме проводе на квалитетан начин - рекла је Љубојевићева.

Позориште “Миленијум” наступило је на више фестивала у БиХ и Хрватској, гдје су до сада његови чланови освојили десетак глумачких награда, двије за режију, двије за најбоље представе, сценски израз и инвентивност и ауторски рад са младим људима.

Позната имена

У Српцу ће до краја ове године бити одржан фестивал омладинских позоришта РС. Из Српца је поникао чувени глумац Угљеша Којадиновић, а његовим стопама све више иду Драган Секулић, члан Народног позоришта из Београда, и деветогодишњи Петар Угрен који је бриљирао у дебитантској улози у документарном филму “Камен памти” аутора Милана Пилиповића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана