Александар Сулема узгаја кавкаске овчаре: Неустрашиви чувари двоструко враћају љубав

Дејан Јовичић
Александар Сулема узгаја кавкаске овчаре: Неустрашиви чувари двоструко враћају љубав

СРБАЦ - Александар Сулема из Брезовљана код Српца већ три године узгаја кавкаске овчаре који су вијековима познати као заштитници стада и породичног дома од дивљих предатора, а са својим вјерним љубимцима освојио је и бројна признања.

Важе за једну од највећих звијери међу овчарским псима, али и за вјерне и поуздане чуваре што је опредијелило Сулему да се посвети овој неустрашивој пасмини коју посједују ријетка домаћинства у Српској.

На породичном имању има седам кавкаских овчара које је набавио у Зрењанину у одгајивачници “Руска нада”, а постао је богатији и за петоро штенади. Како каже, сви чланови породице му помажу, што доста олакшава бригу о псима.

- То су добри и племенити пси који се веома вежу за дом у којем бораве и свог газду чије покрете непрестано прате. На опрезу су када је ријеч о непознатим особама што не чуди јер су кроз историју одгајани да чувају стоку од разних грабежљиваца. Користили су их и ловци, иако се данас углавном држе као кућни љубимци и остварују добру везу с дјецом из свог домаћинства - рекао је Сулема.

Његови мужјаци достижу 87 центиметара висине у гребену, а тежину око 85 килограма док су женке високе од 69 до 75 центиметара и тешке до 75 килограма. Храни их најчешће пилетином и јунетином, а обезбиједио им је и довољно простора за трчање и игру, што према ријечима Сулеме, ова пасмина обожава.

- Захтијевају много пажње, али враћају дупло више. Иако су зимски пси добро су се прилагодили нашим условима. Љети им адаптирамо базене у којима воле да се расхлађују - каже Сулема.

Ове псе прихватила је већина кинолошких удружења широм свијета, а Сулема их је често водио на разне изложбе и освојио бројна признања.

- Сви су добијали високе оцјене, а један мужјак је проглашен и за младог шампиона Републике Српске и БиХ. Поред њих имам и још једног шарпланинца и два хаскија - каже Сулема.

По струци је водоинсталатер, а између осталог, зарађује и узгојем љешњака који је у седмој години засада и даје добар род.

- Моји планови су одувијек били да се задржим у свом мјесту и мислим да се на овим просторима може лијепо живјети само је потребно мало више труда и рада - истакао је Сулема.

Берлински зид

Планина Кавказ дом је кавкаског овчара и овај пас постоји од давнина, а програми селективног узгоја започели су двадесетих година прошлог вијека. Првенствено је познат по чувању стада, али се у Европи користи и као полицијски пас. Кавкаски овчари кориштени су за заштиту Берлинског зида, а када се зид срушио ови пси су даровани њемачким породицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана