Аларм за спас споменика у Долини хероја

Милијана Латиновић
Аларм за спас споменика у Долини хероја

Фоча - Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је одлуку да Спомен-комплекс Тјентиште буде увршћен на Листу угрожених споменика како би клизиште у близини споменика и спомен-костурнице што прије било санирано.

Члан ове комисије Горан Милојевић каже да је ова одлука аларм и апел потенцијалним донаторима да помогну у заштити и санацији терена испод споменика.

- Санација терена на овом подручју је ургентно питање и вјерујем да ће сви подржати ову иницијативу. Спомен-комплекс се налази на Привременој листи националних споменика и ускоро ће се приступити изради одлуке о проглашењу овог добра националним спомеником како би биле прописане конкретне мјере и границе зона заштите - рекао је Милојевић.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић каже да очекује да до краја седмице буде завршен пројекат како би могла започети санација клизишта које је однијело пола брда у близини спомен-костурнице и споменика борцима страдалим у бици на Сутјесци.

- Екипе из Бањалуке и Требиња требало би данас да заврше мјерења на терену. Стављање комплекса на Листу угрожених споменика много ће значити за заштиту и сигурно ћемо много брже и лакше доћи до средстава за санацију овог подручја - рекао је Павловић.

Меморијални комплекс у Долини хероја посвећен је једној од најтежих битака Другог свјетског рата на простору Југославије која се одиграла 1943. године.

Споменик, који се састоји од два огромна крака од бијелог цемента, висока по 19 метара, дјело је вајара Миодрага Живковића.

Испред се налази спомен-костурница у којој је сахрањен 3.301 борац, од више од 7.000 погинулих, а на брежуљку изнад споменика до којег воде степенице је амфитеатар на отвореном на чијим су полукружним бетонским тракама исписани називи партизанских јединица.

Комплекс посвећен бици на Сутјесци деценијама привлачи пажњу туриста из цијелог свијета.

Обилне падавине почетком фебруара на подручју Фоче покренуле су клизиште у близини спомен-костурнице на Тјентишту које је угрозило цијели комплекс.

Враћање старог сјаја

Дејан Павловић је подсјетио да је у октобру прошле године завршена прва фаза избјељивања споменика, те да ће чишћење бити настављено у априлу како би споменик у јулу, када се обиљежава 75 година од битке на Сутјесци, засијао као некада.

- Споменик је третиран специјалним хемијским средствима за чишћење бетона и камена. То су посебне супстанце увезене из САД за бијели цемент од којег је изграђен споменик - рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана