Активности за изради Стратегије за сузбијање насиља у породици

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске радило је за вријеме пандемије на изради Стратегије за сузбијање насиља у породици за период 2020–2024. година, у коју је уврштен и стратешки циљ који се односи на насиље у породици у ванредним-кризним ситуацијама, а подржало је и пројекте намијењене младима, као најдруштвенијој групи становништва.

Ресорни министар Соња Давидовић је у разговору са замјеником шефа мисије у Амбасади САД у БиХ Елен Џермен навела да су створени предуслови за креирање мјера и активности које ће бити усмјерене на заштиту породице од насиља током непредвиђених ситуација, саопштено је из Министарства.

Она је истакла да је Министарство, имајући у виду изазове са којима се сусрећу породице, почетком пандемије започело реализацију кампање "За потпуну подршку породици" са намјером да додатно подигне свијест о важности очувања здравља и бриге за породицу.

Давидовићева је додала и да су у сарадњи са невладиним сектором креирали серијал емисија намијењених дјеци путем којег су им понуђене занимљиве идеје да се забаве и науче нешто ново док трају мјере проузроковане вирусом корона.

Она је појаснила да је Министарство свјесно чињенице да су изазови са којима се сусрећу млади у току пандемије, као најдруштвенија и најмобилнија група становништва, већи, па је подржало пројекте који им омогућавају да слободно вријеме квалитетно проведу у друштву вршњака, у складу са епидемиолошким мјерама.

Најзаступљенији су били пројекти едукативног и волонтерског карактера који су се у великом броју случајева реализовали у мањим групама и на отвореном.

Џермен је изразила задовољство што је институционална реакција на пандемију била правовремена и квалитетна и нагласила да ће Амбасада САД, уколико за тим буде потребе, у наредном периоду пружити подршку и помоћ да би посљедице изазване вирусом корона биле саниране што брже и повољније за популацију о којој је разговарано на састанку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана