Активни пожари на подручју Билеће и Гацка

Срна
Активни пожари на подручју Билеће и Гацка

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Пожар који је прешао из гатачке на подручје општине Билећа изнад села Брестице и даље је активан и прати се, а гори у неприступачном терену и не пријети насељеним мјестима, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Активан је и пожар изнад села Брестице према селу Заградци на подручју Гацка.

Синоћ је на терен излазило пет ватрогасаца са два ватрогасна возила, али га нису гасили јер је у изузетно неприступачном терену и није близу насељених мјеста, наводи се у саопштењу.

Ватрогасци из Невесиња јуче су имали једну интервенцију. Горјела су стрњишта и трава у селу Солаковићи који су угасила три ватрогасца са једним ватрогасним возилом.

Требињски ватрогасци су имали двије интервенције, од чега је једна била техничка код села Туље након саобраћајне несреће и један мањи пожар траве и ниског растиња код мјеста Гучина који је одмах угашен.

Јутрос се активирао шумски пожар у ширем рејону Кошутице на подручју општине Соколац, а втрогасци су на терену.
Шумски пожар који је захватио око осам хектара храстове шуме и ниског растиња на подручју села Закаље-Козара, у општини Чајниче, готово је угашен, а ватрогасци контролишу пожариште.

Командир Ватрогасног одјељења Соколац Миле Шарац рекао је Срни да је на локалитету Кошутице синоћ пожар био угашен, али се током минуле ноћи активирао.

-Горјела је висока шума, а како се пожар ширио у три правца, у једном моменту је јуче ватра запријетила и првим кућама у селу Кошутица - навео је Шарац.

Он је нагласио да су ватрогасци након данашње прве интервенције у раним јутарњим часовима, поново изашли на терен на подручју села Кошутица, гдје и сада гасе ватру уз помоћ и радника локалног шумског газдинства и мањег броја мјештана.

Шарац је нагласио да санирање овог пожара отежава велики успон на том локалитету, гдје је веома тешко приступити са брентачама са водом за гашење ватре.

Према његовим ријечима, ватра се највјероватније проширила са запаљене суве траве што указује да је узрок и овог пожара људски немар и непоштивање превентивних мјера заштите.

На пожаришту Столац, у општини Вишеград, прокопан је пут до пожаришта и олакшано је допремање воде за гашење.
Пожар је и даље активан, али је под контролом. Није било пробоја пламена кроз противпожарну линију, навели су из Управе цивилне заштите.

У мјесту Полом у општини Братунац горјела је приватна кућа. Пожар је угасило пет ватрогасаца са три ватрогасна возила.

Није било повријеђених лица и угрожених других објеката, а причињена је већа материјална штета.

У Улици Вука Караџића у пекотеци „БП Петрић“ у Бијељини јуче је угашен пожар који је избио на електро-инсталацијама. Повријеђених лица и угрожених објеката није било.

У мјесту Међаши код Бијељине пожар је јуче захватио ниско растиње, суву траву и шуму, у мјесту Дијелови и Улици Славонска горјела је сува трава.

Пожари су угашени без посљедица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана