Акција приједорске комуналне полиције: Стоп жвакама, цигаретама, бради, дугим ноктима

Срна
Акција приједорске комуналне полиције: Стоп жвакама, цигаретама, бради, дугим ноктима

Приједор - Приједорска комунална полиција добила је Правилник о начину понашања и личном изгледу униформисаних службеника и других запослених, према чијим одредбама се може закључити шта до сада није било примјерено, те је морало бити уређено посебним актом.

Приликом непосредног контакта са грађанима, службеник не смије да жваће жвакаћу гуму, не смије да пуши нити да држи цигарету у руци или у устима и не смије да носи сунчане наочаре, осим ако су са диоптријом. Службеници се међусобно ословљавају са “господине” или “госпођо” и персирају сваког старијег по функцији или звању, сваког грађанина персирају и ословљавају са “господине” или “госпођо”, а на службени телефон, било фиксни или мобилни, јављају се “Комунална полиција, изволите”.

Неприкладном одјећом сматрају се кратке панталоне, поцијепане фармерке, упадљиве апликације, велики деколтеи, бретеле, отвори на леђима, стомаку и другим дијеловима тијела, непримјерено кратке сукње и хаљине, велики шлицеви који откривају дијелове тијела, провидна одјећа, спортска одјећа и папуче.

Униформисани службеник не може да носи минђуше нити видљиво истакнуте наруквице, огрлице или ланчиће, осим једног прстена односно бурме на руци. Униформисане службенице могу бити дискретно нашминкане и не могу носити више од једног пара минђуша, неупадљивог облика, боје и величине.

Забрањени су пирсинг и тетоважа на видљивим дијеловима тијела, а, уколико постоје, треба да буду покривени одјећом.

Униформа се носи увијек уредна, чиста и испеглана и забрањено је прекрајати је, мијењати облике дијелова униформе, комбиновати је са цивилном одјећом и носити ознаке мимо прописаних.

Униформисани службеник мора да буде обријан, окупан, са уредним и подрезаним ноктима, не може да носи браду, а може бркове, који не смију да прелазе висину линије горње усне.

“Остали запослени који комунално-полицијске и друге послове у Одсјеку обављају у грађанском одијелу могу носити бркове и браду у природној боји. Бркови и брада, ако се носе, морају бити уређени и чисти и такве величине длаке да не изазивају велику пажњу, односно да не прелазе лице”, наводи се у Правилнику.

Униформисани службеник дужан је да одржава косу уредном тако да не покрива ушну шкољку и не пада на крагну, као и да зулуфи не прелазе почетак ресице ушне шкољке.

Униформисаним службеницама коса не смије да пада преко рамена. Дужа коса везује се прикладном гумицом и причвршћује шналом неупадљивих боја и облика.

“Уколико се службеници и други запослени фарбају, коса, бркови и брада морају бити у природним нијансама. Униформисани службеници и други запослени не могу да имају дугачке нокте ни нокте обојене различитим и флуоресцентним бојама”, пише у Правилнику.

Униформисани службеник на јавном мјесту може носити роковник, нотес, ташну и, по потреби, кишобран, али без упадљивих амблема и апликација и боје прилагођене боји униформе: црна, тамно плава или сива, а не може носити наочаре за сунце упадљивих боја и облика, уређаје са слушалицама, кесе, вреће, пакете и друге предмете, осим кад је то потребно ради посла.

Непридржавање одредаба овог правилника, објављеном у посљедњем Службеном гласнику града Приједора, представљаће повреду радних дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана