Акција ослобођења Смолуће синоним одбране српског народа

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Акција ослобођења око 7.000 Срба из Смолуће, Потпећи и Тиње, гдје су их четири мјесеца у нехуманим условима држале муслиманске паравојне формације у Одбрамбено-отаџбинском рату, била је хуманитарног карактера и синоним одбране српског народа, рекао је командант одбране Смолуће Владо Тодоровић поводом 30 година од ове акције.

Тодоровић је, на конференцији за новинаре Удружење ветерана "Гарда пантери", Удружење ветерана Смолућана и Удружење ветерана "Тобутски соколови" из Лопара, захвалио свим јединицама Војске Републике Српске које су учествовале у ослобађању Смолуће.

Он је истакао да су људи мјесецима живјели без хране, медицинских средстава...те да је "Гарда пантери" дала огроман допринос у ослобађању Смолуће.

Према његовм ријечима, када је "Гарда пантери" пробила у село, и поред свих страдалих, славље је било огромно, неописиво.

Зоран Живановић, некадашњи припадник Удружења ветерана "Гарда пантери" рекао је да су за шест дана, као носиоци активности на деблокади становништва, успјели да од непријатеља спасу 7.500 људи.

"Учинили смо ово са веома малим бројем жртава, нисмо укаљали образ српског војника Гарде `Пантери`, ниједан наш борац није осуђен, а ни оптужен за ратне злочине, с образом да смо отишли спасимо нашу браћу из окружења", рекао је Живановић новинарима.

Он је подсјетио да је ова акција почела на данашњи дан прије 30 година, да су 28. августа ујутро кренули и успјели да пробију непријатељску прву линију.

"Већ 29. августа смо се спојили са борцима у Смолући, а један детаљ који ми остаје у сјећању јесте срећа људи, који нису вјеровали да ће бити ослобођени. Вриједило је живјети за тај дан", рекао је Живановић.

Он је додао да би 30. август, када су се Срби исељавали, био тужан дан који би требало заборавити, али да је срамота што се тим поводом само полажу вијенци и цвијеће, у знак сјећања, итичући да би требало направити свечану академију тим поводом.

Алекса Лазаревић, командант некадашње јединице "Тобутски соколови" из Лопара, рекао је да је ова операција била хуманитарног карактера.

"Смолућа 1992. је синоним одбране српског народа јер се на самој Смолући осликава цио егзодус српског народа тадашње, већ срушене, Републике БиХ", рекао је Лазеревић.

Крајем августа 1992. године у операцији ВРС ослобођено је више од 7.000 становника Смолуће, Потпећи и Тиње, који су били у окружењу непријатељских муслиманских паравојних формација. Српски становници ових села, који су четири мјесеца били без хране, воде и струје, извучени су на слободну територију.

Ратни командант одбране ових села мајор Владо Тодоровић рекао је раније да су ова села током блокаде била концентрациони логор за Србе, који су се херојски бранили све док им није понестало муниције.

"Нисмо могли ни да помислимо да ће дојучерашње комшије са којима смо дијелили све звјерски насрнути на нас и да ће нас свакодневно бомбардовати и нападати. Сваки дан имали смо или рањеног или мртвог човјека", истакао је Тодоровић и
подсјетио да је више од 200 људи рањено бранећи голе животе и нејач.

У операцији ослобађања коју је водио Источно-босански корпус ВРС, између осталих, учествовале су бијељинска лака пјешадијска бригада - бригада Гарда "Пантери" и Прва озренска бригада.

Тродневна акција почела 26. августа 1992. године, а учествовало је више од 450 војника. За вријеме окружења погинуо је 51 борац и 13 цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана