Акција мјештана Сјеверског код Рогатице: Заједничким снагама уредили село

С. М.
Акција мјештана Сјеверског код Рогатице: Заједничким снагама уредили село

РОГАТИЦА - Да се све може кад се руке сложе доказали су мјештани Сјеверског код Борика у Рогатици који су заједничким снагама уредили своје село, а у помоћ су им прискочили и становници околних мјеста.

Без великих амбиција, заказана је радна акција резања и цијепања дрва, кошења траве и чишћења дворишта код зграде бивше основне школе у којој се посљедњих година, због недостатка ученика, не одвија настава, али су је мјештани уз подршку Шумског газдинства “Сјемећ” и Општинске управе у Рогатици спасили од пропадања и сада им двије учионице и остале просторије служе за разне друштвене активности.

Одазив на акцију изненадио је и организаторе, Сјеверчане који живе у Рогатици, Миленка Шаренца и Славка Ђукића, па је планирани обим послова проширен за тај дан.

Уз цијепање скоро пет кубних метара огревног дрвета, кога је поклонило ШГ “Сјемећ”, једна група одређена је да раскресује растиње, углавном трње, на путу који води према кућама Ћорића до Сокака гдје су Симићи и Малишићи.

Друга је раскресивала трње поред пута од Рампе и регионалног пута Пешурићи - Будета - Хан Пијесак до школе, док је трећа група упућена на чишћење гробља “Прстен” у које се сахрањује највећи дио умрлих из Сјеверског и околног Годомиља.

Број акцијаша и преузети послови на одрађивање утицали су да се донесе и одлука да се крај акције зачини и заједничким ручком. Врло брзо се на ражњу, о трошку учесника, нашао једно јагње и једно прасе.   

Учинак акције, рекоше организатори, је изнад свих очекивања због чега је договорено да прерасте у традицију и убудуће ће се одржавати сваке године  првог викенда у јуну.

Значај ове акције јесте у томе што је окупила не само Сјеверчане ма гдје били, него и мјештане из Бабљака, Борика, Годомиља и других села.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана