Афористичари у Зворинку исправљали Криву Дрину

Срна
Афористичари у Зворинку исправљали Криву Дрину

Зворник - У Зворнику је вечерас први пут одржан Фестивал хумора и сатире под називом "Крива Дрина" на коме је наступило 11 афористичара из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

На платоу испред "Касине" представили су се Грујо Леро из Бијељине, Јово Николић из Угљевика, Миладин Берић и Живко Вујић из Бањалуке, Екрем Мацић из Коњица, Милан Ј. Михајловић из Београда, Јелена Кујунџић и Раде Ђерговић из Шапца, Ненад Ћорилић и Љубомир Ћорилић из Лознице, те Зворничанин Станислав Томић.


Томић, који је организатор и домаћин овог фестивала, најавио је да ће Фестивал постати традиционалан.

"Ово није било само вече афоризама, него и сатире и кратке приче, тако да смо имали широк спектар у сатиричном и хумористичном смислу", рекао је новинарима Томић, саматрајући најважнијим да су ово темељи једног фестивала који ће се и наредних година овдје одржавати.

Томић је добитник Вибове награде листа "Политика" 2014. године за младе сатиричне ствараоце и Сатирично перо за најбољи афоризам на Међународном фестивалу у Бијељини 2013. године.

"На идеју да окупим сатиричаре у Зворнику дошао сам тако што годинама наступам на различитим фестивалима у Републици Српској, Србији, Румунији и гдје сам стекао доста широк круг пријатеља па сам одлучио да организујем овакав догађај у свом граду.

Он је подсјетио да се фестивал овог типа на овим просторима одржава само у Бијељини и Бањалуци и сада у Зворнику.

Сатиричар Раде Ђерговић из Шапца рекао је да му је изузетно драго што наступа на овом фестивалу афоризама и сатире, посебно што је организатор ове вечери Станислав Томић, овдашњи професор и млади колега по перу.

Истичући да је објавио 15 књига, од којих су већина афоризми и сатиричне приче, Ђерговић је рекао да су све ове године иза нас биле веома плодоносне за оне који се баве хумором и сатиром.

"Више бих волео да сатиричари нису имали материјала за писање, да смо боље живели и да нам се није издешавало све оно што јесте", рекао је Ђерговић и додао да сатирчари не могу да утичу на друштвена кретања, али могу да својом сатиром скрећу пажњу на неке неправилности које се дешавају у друштву.

Фестивал сатире одржан је у оквиру манифестације "Зворничко љето", која је отворена 2, а завршава се 8. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана