Аеромоделарима из Српске и ФБиХ потребно још 2.000 евра за одлазак на Свјетско првенство: Анонимни хуманиста пробио лед

Дејан Јовичић
Аеромоделарима из Српске и ФБиХ потребно још 2.000 евра за одлазак на Свјетско првенство: Анонимни хуманиста пробио лед

СРБАЦ - Чланови Аеро клуба “Ултра лаког летења” Бањалука - Лакташи - Србац остварили су прошле године историјске резултате на међународним такмичењима у моделарству, али неће добити прилику да наступе на Свјетском јуниорском првенству у Бугарској уколико до краја овог мјесеца не буду обезбијеђена средства за котизацију за учешће репрезентације БиХ.

Предсједник клуба и селектор јуниорске репрезентације БиХ Милош Будимчић каже да недостаје још 2.000 евра које Ваздухопловни савез БиХ мора уплатити до краја овог мјесеца како би добили прилику да се надмећу са најбољим младим моделарима из цијелог свијета.

- Укупан износ за уплату је 3.000 евра, али смо дио новца обезбиједили довијајући се на разне начине, како би на Свјетско првенство које се одржава од 25. до 30. јула у Подриму, отпутовала екипа састављена од по три јуниора из Републике Српске и ФБиХ. Главни и једини проблем су финансије, а због ранијег одбијања министарстава оба ентитета, овог пута нисмо ништа ни тражили од њих - рекао је Будимчић. Додаје да је био приморан да путем једне “Фејсбук” странице понуди на продају своје такмичарске моделе за слободни лет, како би обезбиједио дио новца. За свега сат времена, како каже, јавио му се анонимни купац који је уплатио 1.166 КМ и рекао да не жели преузети моделе, већ је изразио жељу да их поклони како би их још једном продали и прикупили додатна средства.

- Мислио сам да се шали, јер ко данас има новца за бацање, али очигледно смо имали срећу да налетимо на великог хуманисту који је истински заљубљеник у аеромоделарство. Након тога се јавио купац из Пољске са којим смо брзо договорили цијену, тако да смо за сада највећи дио новца обезбиједили овим путем - истакао је Будимчић и додао да имају обећање Ваздухопловног савеза Републике Српске да ће им уплатити 1.000 КМ.

Моделарство у БиХ биљежи најбоље резултате на званичним такмичењима у посљедњих 25 година, највише захваљујући бањалучком клубу са секцијама у Лакташима и Српцу. Сваке године неко од њихових чланова нађе се међу десет прворангираних на званичној листи Свјетске ваздухопловне федерације (ФАИ), а Ана Будимчић из Српца прошле године је била трећи јуниор свијета.

- Тражимо донације, како у Српској, тако и ФБиХ. То није превелик износ, али сви наши јуниори су из породица средњег сталежа, тако да не можемо сами прикупити тај новац. Чињеница је да 15 година нисмо учествовали на свјетском првенству, али резултати које остварујемо у посљедње вријеме дају нам за право да можемо остварити запажен учинак - каже Будимчић.

Нада се да ће успјети и да ће се након дуго времена наћи на највећој свјетској смотри, што је, како каже, његова највећа жеља откако је прошле године преузео мјесто јуниорског селектора БиХ.

- Апелујем на привредне субјекте и све друге који су у могућности, како из Српске, тако и ФБиХ, да помогну нашој дјеци да остваре свој сан - нагласио је Будимчић, који је својевремено био омладински репрезентативац бивше Југославије.

Број рачуна

Ваздухопловни савез БиХ овластио је Милоша Будимчића да прикупља средства за учешће младе репрезентације БиХ на овом такмичењу. Отворен је број жиро-рачуна у Унион банци д.д. Сарајево, а уплата се може извршити на број рачуна: 1020290000020524, са назнаком “Донација за наступ аеромоделарске јуниорске репрезентације”. Више информација може се добити код Милоша Будимчића на број телефона 065 737 027.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана