Аеромоделари из Српске воде битке за свјетски трон

Д. Ј.
Аеромоделари из Српске воде битке за свјетски трон

СРБАЦ - Након више од 20 година, на свјетском првенству у аеромоделарству, које се одржава у бугарском Подриму, нашло се четворо јуниорских репрезентативаца БиХ, међу којима су и два представника из Српске, Ана Будимчић из Српца и Срђан Врањеш из Бањалуке, који наступају за Аероклуб “Ултра лаког летења (УЛЛ)”.

На највећој свјетској смотри аеромоделара, која траје до краја мјесеца, учествује око 250 такмичара из 35 земаља, а селектор јуниорске репрезентације БиХ Милош Будимчић из Српца, каже да су очекивања велика јер им је прошла година по резултатима била једна од најуспјешнијих у протекле двије и по деценије.

- Ана је окончала годину као трећи јуниор свијета на листи Свјетске ваздухопловне федерације (ФАИ), а Срђан је стигао до бројних медаља на такмичењима. Иако имамо велике амбиције, опрезни смо што се тиче прогнозе јер у нашем спорту секунде играју улогу - каже Милош.

Од тренутка када је именован за селектора јуниорске репрезентације покушавао је пронаћи начин да наши представници отпутују на такмичење и надмећу се са врхунским аеромоделарима. Било је потребно прикупити 6.000 КМ за котизацију, смјештај и путне трошкове.

- Имајући у виду тешку ситуацију због пандемије и ситуације са Украјином, дошао сам на идеју да средства прикупим продајом својих такмичарских модела како би нашу дјецу одвео на шампионат. То сам и учинио преко једне “Фејсбук” групе, а након тога су се почели укључивати и други донатори и ентузијасти - рекао је Милош.

Захвалан је “Аеродромима Републике Српске” за уплату од 500 КМ и Ваздухопловном савезу РС за уплату од 1.000 КМ, фирми “ГБ3” за донацију тренирки и фирми “Ленатекс” која је поклонила мајице.

- Наш труд и рад препознала је и општина Србац која већ дуго финансијски помаже да изгурамо такмичарски циклус - каже Милош.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана