Аџић: Тренутно најтежи период од почетка пандемије

Срна
Аџић: Тренутно најтежи период од почетка пандемије

ГРАДИШКА - У Градишци је у протеклих 15 дана дошло до погоршања епидемиолошке ситуације и ово је најтежи период од почетка пандемије, закључио је данас Градски штаб за ванредне ситуације.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изјавио је новинарима да је дошло до повећања броја позитивних на вирус корона и да је присутан тренд повећања броја обољелих са тешком клиничком сликом.

"Донијели смо закључак о продужењу свих досадашњих мјера до 25. марта, те да буду формирани контролни тимови које ће чинити припадници Министарства унутрашњих послова, комуналне полиције и инспекције, а који ће вршити појачане контроле", истакао је Аџић.

Он је указао на озбиљност ситуације и апеловао на грађане, да се с циљем заштите здравља, придржавају свих препоручених мјера.

Аџић је најавио да ће се према свима који не буду поштовали прописане мјере дјеловати репресивно како не би дошло до потпуног закључавања града.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је да епидемиолошка ситуација на подручју града лоша и да има тенденцију даљег погоршања.

Она је навела да је на подручју Градишке тренутно на вирус корона позитивно 117 лица, а да је под надзором 173 лица.

Тепавац је истакла да је највећи број позитивних у доби од 30 до 49 година, а да је од почетка пандемије до данас од посљедица вируса корона преминуло 113 лица из Градишке.

"Имамо добре мјере и потребно је само обезбиједити њихову стрикну примјену и контролу провођења, да не дођемо у ситуацију колективног затварања", рекла је Тепавац и позвала све на личну одговорност и поштовање мјера.

Говорећи о вакцинацији против вируса корона, Тепавац је рекла да ће наредне седмице почети вакцинација лица старијих од 65 година за коју се до сада пријавило око 2.000 лица.

"Формиран је и вакцинални пункт у Културном центру, а о терминима вакцинације грађани ће на вријеме бити обавјештени. Данас ће бити завршена вакцинација корисника и запослених у домовима за стара лица, гдје је до за сада вакцинисано 114 заинтересованих особа", додала је Тепавац.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик истакао је да се у овој установи тренутно од посљедица вируса корона лијечи 58 лица са средње тешком и тешком клиничком сликом, од који је 10 на респиратору.

"Због погоршања епидемиолошке ситуације наши капацитети су попуњени због чега размишљамо да се вратимо у ковид режим", истакао је Додик и додао да је остало још само седам слободних кревета за ковид пацијенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана