Аџић и Хлавсова пустилу у употребу водовод у Гашници и Ораховој

Срна
Аџић и Хлавсова пустилу у употребу водовод у Гашници и Ораховој

ГРАДИШКА - Градоначелник Градишке Зоран Аџић и амбасадор Чешке Ивана Хлавсова пустилу су данас у употребу новоизграђени водовод за 830 домаћинстава у мјесним заједницама Гашница и Орахова, чију је изградњу са 1,5 милиона КМ финансирала Чешка развојана агенција.

Аџић је захвалио Хлавсовој и Чешкој на донацији за изградњу водовода за 735 домаћинстава у Ораховој и 95 у Гашници, наводећи да су извођачи радова, фирме "Елкот" из Брна и "Грађ-промет" из Добоја, посао завршили и прије уговореног рока.

Он је истакао да је Градска управа обезбиједила 170.000 КМ за рјешавање имовинско-правних односа и израду пројектне документације, те показала да може да обезбиједи донаторска средства и реализује развојне пројекте.

Аџић је додао да је значајну улогу у изградњи вододовода у Гашници и Ораховој имало градско комунално предузеће "Водовод", које ће и управљати овим системом.

Хлавсова је рекла да је суштина пројекта била да људи у овом крају добију воду за пиће, наводећи да пројекат не би био реализован и прије предвиђеног рока без одличних локалних и чешких извођача радова, али и одличне сарадње са Градском управом и градоначелником Градишке.

"Чешка сваке године у бројне развојне пројекте у БиХ улаже око 4,5 милиона евра, а овај у Градишци је један од већих. Наше искуство током 20 година пружања развојне помоћи говори нам да је успјех могућ тамо гдје постоји добра сарадња са локалном управом", нагласила је Хлавсова.

Директор градишког "Водовода" Сандро Зеничанин рекао је да је у оквиру реализације наведеног пројекта постављено око 18 километара цјевовода, изграђена пумпна станица у Гашници и резервоар запремине 200 кубних метара у Ораховој, те истакао да је овим завршена и изграња цјелокупног система водоснабдијевања сјеверозападног подручју града Градишка.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Орахова Мурис Хевешевић захвалио је донаторима и свима који су учествовали у изградњи водовода, наводећи да су досад имали водовод али да вода није била исправна за пиће.

Мјештанин Гашнице Петар Кукавица рекао је да је изградња водовода за све мјештана веома значајна, с обзиром да су користили воду из властитих бунара и нису имали сигурно водоснабдијевање.

Градоначелник Аџић је, прије пуштања у употребу водовода, у Градској управи угостио Хлавсову и представнике извођача радова, којима је уручио захвалнице и прогодне поклоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана