21 милион КМ за водопривредне објекте у четири општине Републике Српске

Срна
21 милион КМ за водопривредне објекте у четири општине Републике Српске

Модрича - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да се у наредном периоду очекује реализација пројеката који се односе на водопривредне објекте у вриједности од 21 милион КМ у Модричи, Дервенти, Броду и Вукосављу.

Цвијановићева је поручила да су водопривредни објекти приоритет након великих поплава које су претходних година задесиле Републику Српску.

Након састанка са начелницима општина Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље, премијер Српске је рекла новинарима да су данас груписане потребе ових локланих заједница, с тим да је приоритет завршетак водопривредних објеката.

Према њеним ријечима, потребно је пуну пажњу посвети свему што је урађено, те додати активности на спречавању великих катастрофа, иако се оне не могу спријечити у потпуности.

"Издвојене су неке кључне ствари када је ријеч о инфраструктурним пројектима.
Остаје потреба Дервенте, а самим тим и Станара, спајања на ауто-пут. То је једна од ствари које ће бити реализоване у сљедећој години. Врше се припреме, експропријација и остале активности, тако да очекујемо да сљедеће године може започети реализација спајања ових општина са ауто-путем", додала је премијер Српске.

Она је појаснила да се у општини Брод мора убрзано рјешавати питање растерећења саобраћаја у граду и свега што је у вези са граничним прелазом.

"У неким активностима учествује Савјет министара БиХ који је до сада требало да донесе одговарајуће одлуке о обезбјеђивању милион КМ за ту инвестицију. Остатак износа који је, претпостављам, исти, обезбиједићемо ми да бисмо ријешили велики инфраструктурни проблем у Броду који ствара незадовољство становништва", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, преостају пројекти који ће имати подршку Владе, а које сада није могуће прецизирати, у вези са успостављањем пословних, индустријских зона које ће обезбиједити ново запошљавање или другачију организацију пословног живота.

Она је навела да је општина Брод поднијела такав захтјев, те ће се у перспективи видјети како ће то бити реализовано.

"Бавили смо се и питањем унапређења здравства и регулисања неких питања на нивоу домова здравља", рекла је Цвијановићева.

Састанку у Модричи присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, те начелници општина Модрича Младен Крекић, Дервента Милорад Симић, Брод Илија Јовичић и начелник општине Вукосавље Борислав Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана