Приједор: Расписан конкурс за додјелу студентских стипендија

Срна
Foto: Илустрација/Aрхива

ПРИЈЕДОР- Град Приједор расписао је данас јавни конкурс за додјелу стипендија студентима првог циклуса студија за академску 2020/2021. годину.

И ове године град ће додијелити три врсте стипендија, и то према социјалном статусу, према дефицитарности занимања и према успјеху на првом циклусу студија, а сваки кандидат пријаву може поднијети за само једну од ове три врсте стипендија, под условом да не прима стипендију из других јавних извора.

На стипендије, према социјалном статусу, право могу остварити дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до пете категорије, дјеца без оба родитеља, дјеца самохраних родитеља, дјеца чији су један или оба родитеља незапослени и са утврђеним социјалним статусом.

На ову врсту стипендије право могу опстварити и дјеца са инвалидитетом која су корисници права на туђу његу и помоћ, дјеца из породица са четворо или више дјеце и дјеца родитеља са статусом цивилне жртва рата или која су и сама цивилне жртве рата.

Дефицитарна занимања су математика, физика, хемија, грађевинарство, дрвопрерада, производно машинство, механизација и конструкционо машинство, мехатроника, електроника и телекомуникације, аутоматика и роботика, електроенергетика, телекоминикације и поштански саобраћај, ваздушни саобраћај.

У дефицитарна занимања уврштени су и хемијско, графичко, индустријско, геолошко, рачунарско и софтверско инжењерство, прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије, општа медицина, логопедија, радна терапија и њемачки језик.

Право на стипендију по основу успјеха на првом циклусу студија могу остварити редовни студенти који су први пут уписали другу и више године студија и који су положили све испите из претходних година студија на уписаној високошколској установи са просјеком оцјена 9,00 и више.

За студенте дефицитарних занимања и студенте који право на стипендију остваре по успјеху на првом циклусу студија додјељује се по 55 стипендија, док ће према социјалном статусу ово право остварити сви који испуне прописане услове.

Јавни конкурс доступан је на страници њњњ.приједорград.орг. Рок за подношење пријава је 15 дана.

Комисија за додјелу стипендија најприје ће утврдити прелиминарну ранг-листу кандидата на коју се у року од седам дана може уложити приговор, након чега ће утврдити и коначну ранг-листу.

Висина мјесечне стипендије за студенте до сада је износила 120 КМ, а за ученике 70 КМ. Исплаћују се током десет мјесеци у академској односно школској години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана