ЈУ ЗЗЗ РС – Филијала Добој: Оглашава слободна радна мјеста на дан 22.02.2023. године

ЈУ ЗЗЗ РС
ЈУ ЗЗЗ РС – Филијала Добој: Оглашава слободна радна мјеста на дан 22.02.2023. године

Огласи за слободна радна мјеста објављени су у штампаном издању "Гласа Српске" од 22.02. 2023. године.

Детаљне информације о свим објављеним слободним мјестима заинтересовани могу наћи на веб страници Завода www.zzzrs.net  или у бироу гдје су пријављени као незапослено лице.

*****

*****

*****

 

ГРАД ДЕРВЕНТА

ТРГ ОСЛОБОЂЕЊА 3

74 400 ДЕРВЕНТА

 

ЈАВНИ  КОНКУРС

за попуњавање упражњених радних мјеста у Професиионално ватрогасно-спасилачкој јединици Дервента на неодређено вријеме

                              

 

I  Градоначелник Града Дервента расписује Јавни конкурс за попуњавање упражњених радних мјеста у ПВСЈ Дервента на неодређено вријеме и то:

-    Ватрогасац –спасилац возач ............................................................... 1 извршилац

Статус: намјештеник

-    Ватрогасац-спасилац  ........................................................................ 1 извршилац

Статус: намјештеник

 

II  ОПИС ПОСЛОВА

Опис послова утрђен је Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Професионално ватрогасно-спасилачкој јединици Дервента („Службени гласник града Дервента”, број 21/21) и то:

-    Ватрогасац-спасилац возач обавља следеће послове: управља ватрогасним возилима и рукује пумпама и другом ватрогасном опремом, учествује у акцијама гашења пожара и спасавња људи и имовине угрожених пожаром, по завршетку акције гашења пожара или других интервенција провјерава попуњеност возила припадајућом опремом, врши прање, подмазивање и чишћење возила , пумпи и алата у возилу, води потребне евиденције о свом дјелокругу, непосредно се стара о сталној исправности возила и о сваком уоченом квару на истим одмах обавјештава командира одјељења, а о већим кваровима извјештава страјешину или замјеника старјешине ПВСЈ Дервента, обавља и друге послове које му се ставе у надлежнсот од стране старјешине и комадира одјељења.

-    Ватрогасац – спасилац обавља следеће послове: учествује у гашењу пожара и спасавању људи имовине угрожене пожаром или отклања последице пожара и друге елементарне непогоде, стара се правилној и ефокасној употреби ватрогасне и друге опреме у гашењу пожара, по завршетку акције гашења пожара или дрге интервенције чисти и спрема опрему која је у акцији кориштена , у току акције гашења пожара прати ток пожара, чува уочене трагове да би се утврдили узроци избијања пожара и о томе даје одређене податке, стално се припрема и оспособљава у стрчном и физичком погледу ради извршавања својих дужности ватрогасца, обаља дежурство у смјени или дежурство на обезбјеђењу мјеста пожара након завршене интервенције ако се за то укаже потреба или добије налог рководиоца акције гашења пожаа, води потребне евиденције, обавља и друге послове и задатке које му се ставе у надлежност од стране старјешине и командира одјељења.

 

III - ОПШТИ УСЛОВИ

Општи услови за кандидате:

1)  да је држављанин Републике Српске, односно Босне и Херцеговине,

2)  да је старије од 18 година,

3)  да има општу здравствену способност,

4)  да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у градској/општинској управи,

5)  да није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти у Босни и Херцеговини три године прије објављивања конкурса и

6)  да није у сукобу интереса, односно да не обавља дужност која је неспојива са дужношћу службеника у градској/ општинској управи, у складу са чланом 43. до 47. Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе („Службени гласник Републике Српске”, број 97/16).

 

IV - ПОСЕБНИ УСЛОВИ

Посебни услови за радно мјесто ватрогасац – спасилац возач:

- III или IV степен стручне спреме техничке струке (ватрогасне, грађевинске, машинске, металске, браварске, хемијске или електричарске)

- положен стручни испит за професионалног ватрогасца,

- једна година радног искуства и      

- положен испит за возача Ц категорије

 

Посебни услови за радно мјесто ватрогасац – спасилац:

-III или IV степен стручне спреме техничке струке ( ватрогасне, грађевинске, машинске, металске, браварске, хемијске или електричарске)

- положен стручни испит за професионалног ватрогасца,

- шест мјесеци радног искуства у одговарајућем степену и врсти стручне спреме

- положен испит за возача Б категорије

 

V – ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА                                                   

 

Пријава за учешће на Јавни конкурс подноси се на прописаном обрасцу - Пријава на јавни конкурс.

Уз наведени образац као доказ о испуњавању посебних услова, кандидат за радно мјесто: ватрогасац - спасилац возач прилаже:

1. свједочанство о завршеном III или IV степену стручне спреме техничке струке ( ватрогасне, грађевинске, машинске, металске, браварске, хемијске или електричарске)

2. доказ о положеном стручном испиту за професионалног ватрогасца,

3. доказ о радом искуству у трајњу од једне године и

4. доказ о положеном испит за возача „Ц„ категорије

 

Уз наведени образац као доказ о испуњавању посебних услова, кандидат за радно мјесто: ватрогасац - спасилац прилаже:

1. свједочанство о завршеном III или IV степену стручне спреме техничке струке ( ватрогасне, грађевинске, машинске, металске, браварске, хемијске или електричарске)

2. доказ о положеном стручном испиту за професионалног ватрогасца,

3. доказ о радном искуству у трајању од шест мјесеци,

4. доказ о полежном испиту за возача „Б” категорије

 

Као доказ о испуњавању општих услова сви кандидати прилажу:

1. фото-копија увјерења о држављанству Републике Српске односно Босне и Херцеговине

2.  фото-копија личне карте

3. увјерење о општој здравственој способности и о здравственој способности за обављање послова ватрогасац – спасилац

 

Саставни дио пријаве на Јавни конкурс је својеручно потписана изјава да кандидат:

а) није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у градској/општинској управи јединице локалне самоуправе,

б) није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере , на било којем нивоу власти у БиХ, три године прије објављивања Конкурса,

в) не постоји неспојивост у складу са члановима од 43. до 47. Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе („Службени гласник Републике Српске”, број 97/16).

Испуњеност других услова наведених у Јавном конкурсу кандидати доказују изјавом која је саставни дио обрасца пријаве на конкурс.

Са свим кандидатима који буду испуњавали услове Конкурсна комисија за спровођење поступка за попуњавање упражењених радних мјеста у ПВСЈ Дервента обавиће интервју о чему ће кандидати бити благовремено обавијештени.

Уколико више кандидата на ранг листи има исти број бодова предност ће имати кандидат који има статус члана породице погинулог борца, ратног војног инвалида и борца , како је прописано члановима 36. 54. и 73. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 134/11, 9/12 , 40/12 и 18/15 ). Да би остварили наведене предности кандидати су дужни да приложе одговарајући доказ о испуњавању услова из чл. 30. 39. и 60. наведеног Закона .

Прворангирани кандидат по приједлогу Комисије дужан је у року од седам дана од дана пријема обавјештења Комисије да достави доказе о испуњавању општих и посебних услова у оригиналу или овјереној фото-копији као и овјерене изјаве:

а) да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у општинској /градској управи јединице локалне самоуправе,

б) да није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере, на било којем нивоу власти у БиХ, три године прије објављивања Конкурса,

в) да не постоји неспојивост у складу са члановима од 43. до 47. Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе ( „Службени гласник Републике Српске”, број 97/16) .

Ако прворангирани кандидат не достави доказе у прописаном року или ако на основу достављених доказа Комисија утврди да кандидат не испуњава опште или посебне услове позваће сљедећег кандидата по броју освојених бодова са ранг- листе  успјешних кандидата, да достави тражене доказе.

VI - РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ

Рок за подношење пријаве је 15 дана од дана објављивања Конкурса.

Пријава за учешће на Јавном конкурсу подноси се на прописаном обрасцу, који се може преузети у Градској управи Града Дервента – шалтер сала или на страници Града Дервента www.derventa.ba

Све рубрике у пријавном обрасцу морају бити читко попуњене уз обавезан својеручни потпис.

Неблаговремене, непотпуне, недопуштене и неразумљиве пријаве биће одбачене.

Пријаве се могу доставити лично (пријемна канцеларија) или путем поште на адресу: ГРАД ДЕРВЕНТА – ГРАДОНАЧЕЛНИК, ул Трг ослобођења број 3. Дервента, са назнаком: Пријава на Јавни конкурс за попуњавање упражњених радних мјеста у Професионално ватрогасно-спасилачкој јединици Дервента”

Јавни конкурс биће објављен у дневном листу „Глас Српске”, “Службеном гласнику Републике Српске.

Ако Конкурс не буде објављен истовремено рок ће се рачунати од дана посљедњег објављивања

Јавни конкурс ће се објавити и у „Дервентском листу” и на званичној интернет страници града Дервента, али се те објаве неће рачунати у рокове за пријављивање на конкурс.

Контакт особа: Славен Пијетловић, тел. бр. 065/ 568-928.

***

ЈУ ОШ “ЈЕВРЕМ СТАНКОВИЋ” ЧЕЧАВА

ЧЕЧАВА 775

74 274 ЧЕЧАВА

 

Ј А В Н И   К О Н К У Р С

ЗА ИЗБОР ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ

 

1. Предмет

Школски одбор Јавне установе Оновна школа „Јеврем Станковић” Чечава, Теслић, расписује јавни конкурс за избор и именовање директора Јавне установе Основна школа „Јеврем Станковић” Чечава, Теслић.

 

2. Опис послова

Директор руководи радом школе и одговоран је за законитост рада и за успјешно обављање дјелатности школе. За свој рад одговара школском одбору и министру.

 

3. Мандат

Мандат директора траје четири године и почиње од дана ступања на дужност.

Школски одбор разматра пријаве кандидата који испуњавају услове конкурса за именовање директора и министру доставља документацију и списак кандидата који испуњавају услове конкурса.

На приједлог министра Влада именује за директора једног кандидата са списка кандидата који испуњавају услове конкурса за именовање директора.

 

4. Статус

Директор школе заснива радни однос и своја права из рада и по основу рада остварује у складу са општим и посебним законима, колективним уговорима, Статутом ЈУ Основна школа „Јеврем Станковић” Чечава, Теслић те Правилником о раду.

 

5. Услови за учешће на конкурсу

За директора ЈУ Основна школа „Јеврем Станковић” Чечава, Теслић може бити изабрано лице које испуњава услове утврђене Законом о раду, Законом о основном васпитању и образовању и Правилником о условима и поступку  избора и разрјешења директора основне школе, и то:

1) Општи услови:

- да има општу здравствену способност за рад,

- да је држављанин Босне и Херцеговине/Републике Српске,

- да је старији од 18 година.

2) Посебни услови:

- да има завршен први циклус студија у трајању од четири године и остварених најмање 240 ECTS бодова или еквивалент,

- да има најмање пет година радног стажа као стручни сарадник или наставник на предметима који се изучавају у основној школи након стицања дипломе,

- да није осуђиван правоснажном пресудом на безусловну казну затвора, против којег није покренут кривични поступак за дјела учињена против достојанства личности, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем,

3) На мјесто директора школе могу конкурисати и лица из члана 198. став 2. Закона о основном васпитању и образовању („Службени гласник Републике Српске” број 81/22), односно наставници и стручни сарадници који су по прописима важећим до ступања на снагу овог закона испуњавали услове у погледу степена и врсте стручне спреме за радно мјесто директора.

 

6. Потребна документа:

Кандидат који конкурише за радно мјесто директора школе уз пријаву на конкурс прилаже сљедеће документе:

- Диплому о завршеној стручној спреми,

- Увјерење о држављанству,

- Извод из матичне књиге рођених или овјерена копија личне карте,

- Потврду којом доказује да има најмање пет година радног искуства као стручни сарадник или наставник на предметима који се изучавају у основној школи након стицања дипломе,

- Љекарско увјерење о психофизичкој способности за рад са ученицима (не старије од 6 мјесеци), које прилаже само именовани кандидат прије ступања на дужност,

- Увјерење да није осуђиван правоснажном пресудом на безусловну казну затвора,

- Увјерење да против њега није покренут кривични поступак за дјела учињена против достојанства личности, морала, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем, 

- Увјерење о положеном стручном испиту за рад у васпитно-образовном процесу,

- Препоруку ранијег послодавца, односно Наставничког вијећа школе у којој је кандидат запослен,

- Приједлог програма рада директора у наредном четворогодишњем мандату,

- Кратку биографију са подацима о претходним пословима и развоју каријере у струци и оствареним резултатима у раду.

Кандидати су дужни да уз потписану пријаву доставе документа у оригиналу или овјерене фотокопије.

 

7. Рок за учешће на конкурсу и начин достављања пријаве

Рок за подношење пријава је 15 дана од дана објављивања конкурса у дневном листу „Глас Српске”.

Пријаве са могу доставити у затвореној коверти лично или поштом препоручено на адресу школе: Јавна установа Основна школа „Јеврем Станковић” Чечава, Теслић - 775, 74274 Чечава, општина Теслић, са назнаком „КОНКУРС ЗА ИЗБОР ДИРЕКТОРА”.

Неблаговремене и непотпуне пријаве, као и неовјерене фотокопије приложене документације, неће се узети у разматрање.

 

8. Напомене

Школски одбор ће писменим путем обавијестити све учеснике о резултатима конкурса у року од осам дана од дана пријема одлуке Владе.

***

ОПШТИНА ШАМАЦ

КРАЉА АЛЕКСАНДРА И КАРАЂОРЂЕВИЋА 4

76 230 ШАМАЦ

 

Ј А В Н И  К О Н К У Р С

за попуну упражњених радних мјеста у

Општинској управи Општине Шамац

 

I - Расписује се Јавни конкурс за попуњавање упражњених радних мјеста на неодређено вријеме у Општинској управи Општине Шамац:

 

1.  -Виши стручни сарадник за стамбено комуналне послове -  1 (један) извршилац

 Категорија радног мјеста: општински службеник шесте категорије

 Звање: виши стручни сарадник трећег звања

 

2.  –Ватрогасац спасилац – 1 извршилац;

 

II – Опис послова

 

За радно мјесто означено под редним бројем 1

 

-обилази терен, снима стање и припрема елементе за новчану помоћ у стамбеној изградњи и утврђује степен оштећености или изграђености објекта,

-припрема нацрте рјешења у поступку додјеле новчане помоћи у стамбеној изградњи,

- учествује у припреми и изради тендера за санацију оштећених и дотрајалих објеката,

- прати стање у области локалних и некатегорисаних путева и предлаже мјере и акције у правцу њиховог одржавања и уређења,

-активно учествује у пословима и радним задацима управљања развојем, на пословима стратешког планирања, имплементације и вредновања и ажурирања Стратегије,

-врши и друге послове по налогу начелника општине и начелника одјељења

 

За радно мјесто означено под редним бројем 2

 

- непосредно учествује у извршавању послова и задатака на спашавању људи и материјалних добара угрожених пожаром, елементарном или другом непогодом,

- учествује у реализацији програма и задатака потребних за стицање психофизичких претпоставки за успјешно извођење постављених задатака, а ради сталног личног усавршавања метода рада,

- извршава све задатке добијене на интервенцији од руководиоца акције гашења пожара,

- по завршетку акције гашења пожара или друге интервенције чисти и спрема опрему која је у акцији кориштена,

- обавља дежурство у смјени, или дежурство на обезбјеђењу мјеста пожара након извршене интервенције, ако се за то укаже потреба или добије налог вође смјене,

- у изузетним приликама обавља управљање ватрогасним возилима, у случајевима када нема возача и под условом да има возачку дозволу за управљање возилом одређене категорије,

- обавља и друге послове по налогу и овлашћењима Начелника општине и старјешине.

 

III – Општи услови за заснивање радног односа

 

1. да је држављанин Републике Српске, односно Босне и Херцеговине,

2. да је старији од 18 година,

3. да има општу здравствену способност,

4. да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у градској, односно општинској управи,

5. да није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти у Босни и Херцеговини три године прије објављивања конкурса,

6. да није у сукобу интереса, односно да не обавља дужност која је неспојива са дужношћу службеника у градској, односно општинској управи.

 

IV – Посебни услови

За радно мјесто означено под редним бројем 1

 

-Виша стручна спрема грађевинског смјера или први циклус студија са најмање 180 ECTS бодова или еквивалент,

-најмање девет (9) мјесеци радног искуства,

-положен стручни испит за рад у органу управе,

-познавање рада на рачунару.

 

За радно мјесто означено под редним бројем 2

 

-Најмање стручна спрема квалификованог радника одговарајуће техничке струке (ватрогасне, грађевинске, металске, браварске, хемијске, електричарске и друге струке),

-најмање 6 (шест) мјесеци радног искуства на пословима гашења пожара,

-да лице није старије од 25 година и да је здравствено и психофизички способно за вршење послова гашења пожара и спасавања људи и имовине,

-положен стручни испит за ватрогасца- спасиоца у професионалној ватрогасној јединици.

 

V – Потребна документа

Као доказ о испуњавању посебних услова:

 

За радно мјесто означено под редним бројем 1

 

          Уз пријаву на Јавни конкурс кандидати су дужни приложити фото-копију:

 

1. диполоме о завршеној вишој стручној спреми,

2. увјерења о положеном стручном испиту за рад у општинској управи, односно изјаву којом се кандидат обавезује да ће у року од шест мјесеци положити стручни испит уколико буде запослен или рјешења о ослобађању од обавезе полагања стручног испита за рад у управи у складу са Уредбом о стручном испиту за рад у управи Републике Српске (''Службени гласник РС'', број 68/11, 85/11 и 7/15),

3. исправе којом се доказује радно искуство од најмање 9 мјесеци у траженом степену образовања (потврда, рјешење или други акт из којег се види на којим пословима са којом стручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство),

4. увјерења школе или друге институције која се бави обучавањем рада на рачунару, диплому или другу исправу која потврђује стечено звање или занимање које је непосредно у вези са радом на рачунару, односно свједочанства о завршеној средњој стручној спреми о положеном предмету из информатике.

 

За радно мјесто означено под редним бројем 2

 

Уз пријаву на Јавни конкурс  кандидати су дужни приложити фото-копију:

 

1.  дипломе о стручној спреми,

2.  стручног испита за професионалног ватрогасца,

3.  родног листа,

4.  потврде да је здравствено и психофизички способно за вршење послова гашења пожара и спасавања људи и имовине.

 

 

Као доказ о испуњавању општих услова кандидати за оба радна мјеста прилажу:

 

- фото-копију увјерења о држављанству Републике Српске, односно Босне и Херцеговине,

- фото-копију личне карте.

Саставни дио пријаве на јавни конкурс је изјава да кандидат:

а) није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у градској, односно општинској управи,

б) није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти у Босни и Херцеговини три године прије објављивања конкурса и

в) није у сукобу интереса, односно да не обавља дужност која је неспојива са дужношћу службеника у градској, односно општинској управи (члан 43. до 47. Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе ''Службени гласник РС'', број 97/16).

Испуњавање других услова наведених у Јавном конкурсу кандидат доказује изјавом која је саставни дио обрасца пријаве на Конкурс.

Са свим кандидатима који буду испуњавали услове Комисија за спровођење Јавног конкурса за пријем службеника обавиће интервју, о чему ће кандидати бити благовремено обавјештени.

Прворангирани кандидат, по приједлогу Комисије, дужан је да у року од седам дана од дана пријема обавјештења Комисије достави доказе о испуњавању општих и посебних услова, у оригиналу или овјереној фото-копији, као и овјерене изјаве да:

а) није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у градској, односно општинској управи,

б) није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти у Босни и Херцеговини три године прије објављивања конкурса и

в)  није у сукобу интереса, односно да не обавља дужност која је неспојива са дужношћу службеника у градској, односно општинској управи (члан 43. до 47. Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе ''Службени гласник РС'', број 97/16) и

г) увјерење о општој здравственој способности.

д) увјерење о некажњавању и

ђ) увјерење о невођењу кривичног поступка.

Ако прворангирани кандидат не достави доказе у прописаном року или ако на основу достављених доказа Комисија утврди да кандидат не испуњава опште или посебне услове, позваће сљедећег кандидата по броју освојених бодова са ранг листе успјешних кандидата да достави тражене доказе.

 

VI – Рок за подношење пријаве и остале информације

 

          Рок за подношење пријаве је 15 дана од дана објављивања Конкурса.

Пријава за учешће на Јавном конкурсу подноси се на прописаном обрасцу, који се налази на интернет страници Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске и у Општинској управи Шамац – шалтер сала.

Све рубрике у пријавном обрасцу морају бити читко попуњене, уз обавезан својеручан потпис.

Неблаговремене, непотпуне, недопуштене и неразумљиве пријаве биће одбачене.

Пријаве се могу доставити лично (пријемна канцеларија) или поштом на адресу: Општина Шамац ул. Краља Александра И Карађорђевића број 4, 76230 Шамац, са назнаком Пријава на Јавни конкурс за попуну упражњеног радног мјеста у Општинској управи Шамац.

Јавни конрус биће објављен у дневном листу Глас Српске Бања Лука и ''Службеном гласнику Републике Српске''.

Ако Конкурс не буде објављен истовремено, рок ће се рачунати од дана посљедњег објављивања.

Особа задужена за давање додатних информација о Јавном конкурсу је Срђан Смиљанић, самостални стручни сарадник за грађанска стања, персоналне послове, послове са одбором за жалбе и опште управне послове, контакт телефон 054 620-230.

О резултатима Јавног конкурса сви кандидати ће бити писмено обавјештени.

***

ЈУ ОШ “ЛИЈЕШЋЕ” БРОД

ЛИЈЕШЋЕ ББ
74 450 БРОД

 

К О Н К У Р С

за упражњено радно мјесто

 

1.  Библиотекар, 1 извршилац, пуна норма, до повратка раднице са боловања а  најдуже до 31.08.2023. године, лице са искуством и положеним стручним испитом за рад у васпитно-образовном процесу.

 

ОПШТИ И ПОСЕБНИ УСЛОВИ  ЗА ПРИЈЕМ У РАДНИ ОДНОС

 

Општи услови  које кандидати треба да испуњавају приликом пријављивања на јавни конкурссу:

 

1) да је држављанин Републике Српске и Босне и Херцеговине, што се доказује увјерењем о држављанству, које не смије бити старије од 6 мјесеци,

2) да је пунољетан, што се доказује изводом из матичне књиге рођених или копијом личне карте,

3) да је радно способан, што се доказује љекарским увјерењем о психофизичкој способности које не може бити старије од 6 мјесеци

које прилаже само изабрани кандидат након завршеног избора по конкурсу а прије заснивања радног односа,

4) да није осуђиван правоснажном пресудом за кривична дјела учињена против  достојанстава личности, морала, службене дужности,трговине људима,злостављана дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем, злоупотребе опојних средстава

5) увјерење о подацима из Посебног регистра лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце,

6) увјерење да против њега није покренут кривични поступак за дјела учињена против достојанства личности, морала, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем.

     Увјерења под тачком 4) и 5) школа ће за изабраног кандидата прибавити службеним путем а прије заснивања радног односа.

 У Увјерењу под тачком 6) мора бити таксативно наведено за која дјела против кандидата није покренут кривични поступак.

 

Поред општих услова утврђених у Закону о раду - („Службени гласник Републике Српске” број: 01/16, 66/18, 91/20 и 119/21 ), кандидати треба да испуњавају и посебне  услове предвиђене Законом о основном васпитању и образовању („Службени гласник Републике Српске” број: 81/22), Правилником о стручним профилима и звањима наставника, стручних сарадника и васпитача („Службени Гласник Републике Српске” број: 77/09, 86/10, 25/14 и 76/15) као и Правилником о процедури пријема, критеријима за пријем радника у радни однос и начину бодовања кандидата у основној школи (“Службени гласник РС” број 74/18 и 26/19). 

Право учешћа на конкурсу на основу члана 114. став 5) Закона о основном васпитању и образовању (“Службени гласник Републике Српске”, број: 81/22) имају и лица која су стекла радни стаж ван школе у трајању од најмање годину дана у струци, као и лица које је стекло радни стаж у школи ван наставног процеса уколико испуњавају остале услове прописане Законом о основном васпитању и образовању, као и лица која су по прописима важећим до ступања на снагу овог закона испуњавали услове у погледу степена и врсте стручне спреме.

 

Уз пријаву потписану од стране кандидата, осим документације којом доказују испуњавање општих услова, потребно је доставити сљедећу документацију на основу које се доказује испуњеност посебних услова и документацију на основу које се врши бодовање:

 

1.  овјерену фото-копију дипломе о завршеном првом циклусу студијског програма, у којој је наведено стручно звање у одређеној области или еквивалент, односно диплому стечену након завршених интегрисаних академских студија у одговарајућој области,

2.  увјерење о положеној педагошко-психолошкој и дидактичко-методичкој групи предмета, које је дужан да достави кандидат који у току студија није положио педагошко-психолошку и дидактичко-методичку групу предмета,

3.  увјерење о положеном стручном испиту за рад у васпитно образовном процесу ,

4.  увјерење да се кандидат ослобађа обавезе полагања стручног испита или да је положио разлику дијела испита у складу са Правилником о полагању стручног испита у школи,

5.  додатак дипломи који садржи податке о просјеку оцјена  током  студирања , или увјерење високошколске установе о просјеку оцјена током студирања , уколико у дипломи не постоје подаци о просјеку оцјена,

6.  увјерење издато од Завода за запошљавање о времену проведеном на евиденцији незапослених лица која траже запослење,

7.  увјерење о радном стажу издато од  ранијег послодавца код којег је кандидат био запослен ,

8.  увјерење да против њега није покренут кривични поступак за дјела учињена против достојанства личности, морала, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем.

9.  увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата РС ,ако се ради о кандидату из категорије породице погинулог борца

10.        увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко инвалидску заштиту о утврђеном статусу ратног војног инвалида одбрамбено-отаџбинског рата РС, ако се ради о кандидату из катергорије ратног војног инвалида.

11.        увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу борца Одбрамбено-отаџбинског рата РС,ако се ради о кандидату из категорије борца

 

Кандидати су дужни доставити оригинале или овјерене копије докумената, који не смију бити старији од шест мјесеци, и исти неће бити враћени кандидатима.

Непотпуне и неблаговремене пријаве, као и пријаве кандидата који не испуњавају услове неће се узети у разматрање.

Пријем у радни однос извршиће се у складу са Правилником о процедури пријема, критеријима за пријем радника у радни однос и начину бодовања кандидата у основној школи (“Службени гласник РС” број 74/18 и 26/19).

Школа ће списак кандидата који испуњавају услове конкурса, након прегледа достављене документације, поставити на огласној табли школе а по могућности и на интернет страници школе, најкасније три дана прије заказаног тестирања и интервјуа. Кандидати се неће посебно позивати на тестирање и интервју.

Са кандидатима који доставе потпуне и благовремене пријаве, односно који испуњавају услове конкурса, тестирање и интервјуће се обавити 09.03.2022.године, са почетком у 9.00 сати у просторијама Јавне установе Основне школе „Лијешће”. За кандидата који се не појави на тестирању и интервјуу сматраће се да је одустао од конкурса.

Конкурс остаје отворен 8 дана од дана објављивања у дневним новинама „ГЛАС СРПСКЕ” Бања Лука од 22.02.2023. године.

 

Пријаве слати на адресу:

ЈАВНА УСТАНОВА

ОСНОВНА ШКОЛА „ЛИЈЕШЋЕ”

Лијешће бб,

74450 БРОД

са назнаком – Пријава на оглас, не отварати-

***

ЈУ “МЕДИЦИНСКА ШКОЛА” ДОБОЈ

ПОП ЉУБИНА 31

74 000 ДОБОЈ

 

ЈАВНИ КОНКУРС

за пријем радника у радни однос

 

Наставник физике, пуна норма, на одређено вријеме, до повратка радника са породиљског одсуства, са радним искуством ............................. 1 извршилац.

 

         Уколико се на конкурс не јаве кандидати са радним искуством разматраће се и пријаве приправника.

  

            Поред општих услова предвиђених Законом о раду („Службени Гласник Републике Срспке” број 1/18 и 66/18) кандидати треба да испуњавају и посебне услове предвиђене Законом о средњем образовању и васпитању („Службени гласник Републике Српске” број 41/18, 35/20 и 92/20), Правилника о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника у средњим техничким и средњим стручним школама („Службени  гласник  Републике Срспке” број 29/12, 80/14, 83/15) и Правилника о о поступку за пријем у радни однос у средњој школи и начину бодовања критеријума за пријем („Службени гласник Републике Српске” број 24/19).

Пријем у радни однос извршиће се у складу са Правилником о поступку за пријем у радни однос у средњој школи и начину бодовања критеријума за пријем.

 

       Уз потписану  пријавџ  кандидат  је  дужан доставити:

1. увјерење  о  држављанству,

2. извод  из  матичне  књиге рођених или копију личне карте,

3. љекарско  увјерење  о  психофизичкој  способности  за  рад  са  ученицима које не може бити старије од шест мјесеци, и прилаже га само изабрани кандидат након извршеног избора по конкурсу, а прије заснивања радног односа,

4. увјерење да није осуђиван правоснажном  пресудом за  кривична  дјела  учињена  против  достојанства  личности, морала, службене дужности, трговине људима, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем, злоупотребе опојних средстава, (школа ће прибавити службеним  путем за изабраног кандидата, а прије заснивања радног односа),

5. увјерење о подацима из посебног регистра лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце (школа ће прибавити службеним  путем за изабраног кандидата, а прије заснивања радног односа),

6. увјерење да против њега није покренут кривични поступак за дјела учињена против достојанства личности, морала, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем (не старије од 3 мјесеца),

7. овјерену копију дипломе о завршеном првом циклусу студијског програма у четверогодишњем трајању са најмање остварених 240 ECTS бодова у којој је наведено стручно звање у одређеној области или еквивалент,

8. увјерење о положеној педагошко-психолошкој и дидактичко-методичкој групи предмета, које је дужан доставити кандидат за наставника који у току студија није положио педагошко-психолошку и дидактичко-методичку групу предмета,

9. увјерење о положеном стручном испиту,

10. увјерење да се кандидат ослобађа обавезе полагања стручног испита или да је положио разлику дјела испита у складу са правилником којим се регулише полагање стручног испита,

11. додатак дипломи који садржи податке о просјеку оцјена током студирања или увјерење високошколске установе о просјеку оцјена током студирања, уколико у дипломи не постоје подаци о просјеку оцјена,

12. увјерење издато од Завода за запошљавање о времену проведеном на евиденцији незапослених лица, за незапослена лица која се налазе на тој евиденцији,

13. увјерење о радном стажу издато од ранијег послодавца,

14. увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије породице погинулог борца,

15. увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије борца,

16. увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу ратног војног инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије ратног војног инвалида.

        Право учешћа на конкурсу на основу члана 106. став (5) Закона о средњем образовању и  васпитању  (“Службени гласник Републике Српске”, број 41/18, 35/20 и 92/20) имају и лица која су стекла радни стаж ван школе у трајању од најмање годину дана у струци уколико испуњавају остале услове прописане Законом о средњем образовању и васпитању (“Службени гласник Републике Српске”, број 41/18, 35/20 и 92/20).

         Право учешћа на конкурсу на основу члана 106. став (9) Закона о средњем образовању и  васпитању (“Службени гласник Републике Српске”, број 41/18, 35/20 и 92/20), имају и лица која су по прописима важећим до ступања на снагу овог закона испуњавали услове у погледу профила и звања наставника.

       Сви документи се достављају лично или путем поште као овјерене копије на  адресу: Поп Љубина 31, 74000 Добој, у затвореној коверти на којој је потребно назначити „за конкурс” и за које радно мјесто наставник конкурише. Иста се неће враћати кандидатима.

       Непотпуне и неблаговремене пријаве, као и пријаве кандидата који не испуњавају услове конкурса, неће се разматрати.

       Школа ће списак кандидата који испуњавају услове конкурса поставити на сајт школе и на огласну таблу школе најкасније три дана прије заказаног тестирања и интервјуа, те се кандидати неће посебно позивати на тестирање и интервју, а уколико се не појаве на тестирању или интервјуу, сматраће се да су одустали од пријаве на конкурс.

       Тестирање кандидата који испуњавају услове предвиђене конкурсом одржаће се у просторијама школе, у понедјељак, 6.3.2023. године у 10.00 часова.

 

  Након тестирања обавиће се интервју.

 

  Конкурс остаје отворен осам (8) дана од дана објављивања.

***

ЈУ ОШ “ЂОРЂО ПАНЗАЛОВИЋ” ОСИЊА

74 412 ОСИЊА

ЈАВНИ   КОНКУРС

ЗА ПОПУНУ УПРАЖЊЕНИХ РАДНИХ МЈЕСТА ЗА ШК. 2022/23. годину:

 

1.  Наставник њемачког језика ................… 1 извршилац на 12 часова на одређено вријеме до 31.08.2023. годинеПРИПРАВНИК,

2.  Секретар школе ...................................  1 извршилац на одређено вријеме до 31.08.2023. годинеПРИПРАВНИК,

 

Поред општих услова предвиђених Законом о раду (“Сл. гласник Републике Српске”) бр: 01/16 ,66/18, 91/21. и 119/21-Одлука Уставног суда РС-е), кандидати требају да испуњавају и посебне услове прописане чланом 114, 115. и 142.став 2.) Закона о основном васпитању и образовању,(“Сл.гласник Реп. Српске”бр: 81/22), Правилника о стр.профилима и звањима наставника, стручних сарадника и васпитача (“Службени гласник Републике Српске” број 77/09., 86/10., 25/14 и 76/15.) и Правилника о процедури и критеријумима пријема радника у радни однос и начину бодовања кандидата у основној школи (Сл. гласник РС бр: 74/18.и 26/19).

 

Пријем радника у радни однос извршиће се у складу са чланом 127. Закона о основном васпитању и образовању („Службени гласник Републике Српске”, број: 81/22) и одредбама Правилником о процедури пријема, критеријумима за пријем у радни однос и начину бодовања кандидата у основној школи („Службени гласник Републике Српске”, број: 74/18 и 26/19).

 

Посебни услови за кандидате из тачке 1. конкурса:

(1) Послове наставника, водитеља у продуженом боравку и школског библиотекара обављају лица која, поред услова утврђених Законом о раду треба да имају:

1) завршен први циклус студијског програма у одређеној области и остварених најмање 180 ECTS бодова у трајању од три године,

2) положен стручни испит за рад у васпитно-образовном процесу (ако се тражи лице са искуством),

3) љекарско увјерење о психофизичкој способности за рад са ученицима које изда сертификована здравствена установа

 

(2) За доказивање услова из става 1. тачка 3) овог члана прихвата се само љекарско увјерење о психофизичкој способности радника које изда сертификована здравствена установа.

(3) Изузетно од услова из члана 114. става 1. тачка 2. и става 3) тачка 3) Закона о основном васпитању и образовању, Школа може на упражњено радно мјесто наставника, школског библиотекара и стручног сарадника ангажовати лице које је стекло радни стаж ван Школе у трајању од најмање годину дана у струци уколико испуњава остале услове прописане Законом о основном васпитању и образовању.

(4) Наведено лице има обавезу да положи стручни испит у року од десет мјесеци од дана заснивања радног односа у Школи.

(5) Лице из ст. 3.ових услова нема статус приправника, а стручни испит полаже под истим условима предвиђеним за приправника.

(6) Право учешћа на конкурс имају лица која су по прописима важећим до ступања на снагу Закона о основном  васпитању и образовању (''Сл.гласник Републике Српске'' број, 81/22) испуњавали услове у погледу степена и врсте стручне спреме у складу са чланом 198. Закона.

 

Посебни услови за кандидате из тачке 2. конкурса:

Чланом 142. став 1.и 2. Закона о основном васпитању и образовању РС („Службени гласник Републике Српске” број:81/22.) и чланом 5. и 6. Правилником о процедури пријема, критеријумима за пријем у радни однос и начину бодовања кандидата у основној школи, прописани су посебни услови у погледу стручне спреме за горе наведено радно мјесто:

(1) Послове секретара школе може обављати лице са завршеним првим циклусом студијског програма у трајању од четири године и остварених најмање 240 ECTS бодова или еквивалент, са завршеним правним факултетом.

2) положен стручни испит за рад у васпитно-образовном процесу (ако се тражи лице са искуством),

3) љекарско увјерење о психофизичкој способности за рад са ученицима које изда сертификована здравствена установа

 

(2) За доказивање услова из става 1. тачка 3) овог члана прихвата се само љекарско увјерење о психофизичкој способности радника које изда сертификована здравствена установа

 

Општи услови: који кандидати треба да испуњавају приликом пријављивања на јавни конкурс су :

*да је држављанин Републике Српске или БиХ, а то се доказује увјерењем о држављанству,

*да је пунољетан, а то се доказује изводом из матичне књиге рођених или овјереном копијом ЛК-е,

*да је радно способан, а то се доказује љекарским увјерењем, које не може бити старије од 6 мјесеци и које прилаже само изабрани кандидадат након извршеног избора по конкурсу, а прије заснивања радног односа ,

* да није осуђиван правоснажном пресудом за кривична дјела против достојанства личности, морала, службене дужности, трговине људима, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем, злоупотребе опојних средстава,

* увјерење о подацима из посебног Регистра лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавање дјеце,

* увјерење да против њега није покренут кривични поступак за дјела учињена против достојанства личности, морала, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем,

*Увјерења из става 1. тачка 4 и 5. за изабраног кандидата школа ће прибавити службеним путем, а прије заснивања радног однодса.

*Уз пријаву потписану од стране кандидата који се пријављују на јавни конкурс за пријем у радни однос, као и документацију на основу које се доказује испуњеност посебних услова и документацију на основу које се врши бодовање кандидата, а на основу члана 9. Правилника о процедури и критеријумима пријема радника у радни однос у ОШ-и:

* овјерену фото-копију дипломе о завршеном првом циклусу студијског програма у којој је наведено стручно звање у одређеној области или еквивалент, односно диплому стечену након завршених интегрисаних академских студија у одговарајућој области,

* увјерење о положеној педагошко-психолошкој и дидактичко-методичкој групи предмета, које је дужан доставити кандидат који у току студија није положио педагошко-психолошку и дидактичко-методичку групу предмета,

* увјерење о положеном стручном испиту, уколико је расписан конкурс за пријем у радни однос лица са радним искуством и положеним стручним испитом,

* увјерење да се кандидат ослобађа обавезе полагања стручног испита или да је положио разлику дијела испита у складу са Правилником о полагању стручног испита у школи,

* додатак дипломи који садржи податке о просјеку оцјена током студирања или увјерење високошколске установе о просјеку оцјена током студирања, уколико у дипломи не постоје подаци о просјеку оцјена,

* увјерење издато од Завода за запошљавање о времену проведеном на евиденцији незапослених лица која траже запослење,

* увјерење о радном стажу издато од ранијег послодавца, уколико је расписан конкурс за пријем у радни однос лица са радним искуством,

* увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије породице погинулог борца,

* увјерење општинског/градског органа надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу ратног војног инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата РС, уколико се ради о кандидату из категорије ратног војног инвалида,

* увјерење општинског/градског органа надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу борца Одбрамбено-отаџбинског рата РС, уколико се ради о кандидату из категорије борца.

Кандидати достављају овјерене копије свих докумената и те копије неће бити враћене кандидатима.

Конкурс остаје отворен 8 дана од дана објављивања у „ГЛАСУ СРПСКЕ”.

Пријаве са адресом и бројем телефона слати на адресу: ЈУ Основна школа „Ђорђо Панзаловић” Осиња, Дервента са назнаком: не отварати - „пријава на конкурс и на које радно мјесто се пријављујете”.

Тестирање кандидата ће се обавити у сриједу, 06.03.2023. године у 9,30 сати, а интервју истог дана у 10,30 часова у просторијама ове Установе. Школа ће списак кандидата који испуњавају услове поставити на огласну таблу Школе.

Кандидати се неће посебно позивати на тестирање и интервју, ако се кандидат не појави на тестирању или интервјуу, сматраће се да је одустао од пријаве на конкурс.

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се разматрати,већ их комисија евидентира да су непотпуне и неблаговремене и предлаже директору школе доношење закључка којим се пријава одбацује.

***

ЈУ ОШ “ИВО АНДРИЋ” ЂУЛИЋИ

ЂУЛИЋИ 515

74 270 ТЕСЛИЋ

 

ЈАВНИ КОНКУРС

за пријем радника на упражњено радно мјесто

 

1.  Наставник историје, 1 извршилац, четири часа седмично на одређено вријеме до 31.8.2023. године, положен стручни испит.

 

2.  УСЛОВИ КОНКУРСА

1.1.  Општи  услови:

     Општи услови, које кандидат који се пријављује на јавни конкурс, треба испуњавати су:

а)  да је држављанин Републике Српске и Босне и Херцеговине

б)  да је пунољетан,

в)  да је радно способан

г)  да није осуђиван правоснажном пресудом за кривична дјела учињена против достојанства личности, морала,  злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем, што се доказује увјерењем о неосуђиваности које ће прибавити  прије заснивања радног односа.

 

2.2.    Посебни услови:

Поред општих услова кандидат треба да испуњава и посебне услове прописане Законом о основном образовању и васпитању ( ''Службени гласник Републике Српске''), број: 44/17 и 31/18) као и Правилником о стручним профилима и звањима наставника, стручних сарадника и васпитача.

 

3.  ДОКУМЕНТАЦИЈА КОЈА СЕ ПРИЛАЖЕ УЗ ПРИЈАВУ

Кандидати који се пријављују на јавни конкурс су дужни уз пријаву потписану од стране кандидата, доставити:

-    кратку биографију са адресом, контакт телефоном и списком приложене документације ,

-    овјерену фото-копију дипломе о завршеном првом циклусу студијског програма,у којој је наведено стручно звање у одређеној области или еквивалент,

-    додатак дипломи, који садржи податке о просјеку оцјена током студирања или увјерење високошколске установе о просјеку оцјена током студирања, уколико у дипломи не постоје подаци о просјеку оцјена,

-    овјерену фотокопију увјерења о положеном стручном испиту,

-    извод из матичне књиге рођених - издат са неограниченим роком трајања или копију личне карте,

-    увјерење о радном стажу издато од ранијег послодавца које треба да садржи податке из којих се јасно види врста посла, степен стручне спреме и дужина оствареног радног стажа по врстама посла,

-    увјерење о држављанству (не старије од 6 мјесеци).

-    увјерење о невођењу кривичног поступка,

-    увјерење издато од Завода за запошљавање о времену проведеном на евиденцији незапослених лица за незапослена лица која се налазе на тој евиденцији,

-    увјерење градског/општинског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђивању статуса члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије породице погинулог борца,

-    увјерење градског/општинског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђивању статуса  ратног војног инвалида  Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске,уколико се ради о кандидату из категорије ратног војног инвалида

-    увјерење градског/општинског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђивању статуса борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије борца

 

Кандидат који буде изабран након извршеног избора по конкурсу, обавезан је доставити:

-    љекарско увјерење о психофизичко, физичкој и здравственој способности које не може бити старије од шест мјесеци

-    Увјерење да није осуђиван правоснажном пресудом за кривична дјела учињена против достојанстав личности, морала, сужбене дужности, трговине људима, злостављања дјетета или малољетним лицима

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА

3.  Јавни конкурс је отворен осам (8) дана од дана објављивања у дневном листу ''Глас Српске”, посредством Завода за запошљавање Републике Српске.

4.  АДРЕСА ДОСТАВЉАЊА ПРИЈАВА

Пријаве са прилозима се достављају на адресу: ЈУ Основна школа ''Иво Андрић'' Ђулићи, 515. Теслић 74270 , или непосредно у канцеларију секретара школе у затвореној коверти уз назнаку ''Пријава на конкурс''.

         5.  ИНТЕРВЈУ И ТЕСТИРАЊЕ

Са пријављеним кандидатима чије пријаве буду потпуне, благовремене и који буду испуњавали прописане услове конкурса,  обавиће се  тестирање и интервју у просторијама школе, 03.03.2023. године (петак)  са почетком у 10,00 часова.

Кандидати који се не појаве на тестирању или интервјуу, сматраће се да су одустали од пријаве на конкурс.

 

НАПОМЕНА:

5.  Кандидати су дужни доставити овјерене копије свих докумената и те копије неће бити враћене кандидатима. Школа ће писменим путем обавијестити све учеснике о исходу конкурса у року од осам (8) дана од дана доношења одлуке.

Неблаговремене, непотпуне и непотписане пријаве од стране кандидата који се пријављује, Комисија за избор неће разматрати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана