ЖРС добијају 282 теретна вагона

Динаја Дујић
ЖРС добијају 282 теретна вагона

Добој - Представници "Жељезница РС" и компанија "Тетравагонка Братство" из Суботице и "Гоша" из Смедеревске Паланке потписали су јуче уговор о набавци нових теретних кола и о реконструкцији и ремонту постојећих вагона путем кредита у износу од десет милиона евра.

Реализацијом овог пројекта ЖРС ће добити 282 теретна вагона. Фабрика вагона "Тетравагонка Братство" из Суботице ремонтоваће и реконструисати 245 теретних вагона.

- Ремонт 195 вагона подразумијева велику поправку са уградњом лименог пода, модерне и вучне опреме, те уградњу нових точкова, јер су постојећи стари. Код реконструкције 50 вагона скидаће се стари сандук застарјелих типова вагона које ЖРС не користе и уградити нови - објаснила је комерцијални директор суботичке компаније Дијана Ливингстон.

Она је додала да је рок за извођење радова крај 2013. године, док ће се вагони испоручивати по 30 мјесечно. Прва пошиљка вагона требало да стигне у марту сљедеће године.

Фабрика шинских возила "Гоша" из Смедеревске Паланке произвешће за ЖРС 37 нових вагона. Рок за испоруку ових вагона је осам мјесеци, а испорука ће се вршити у три лота.

- То су нови високостранични вагони. У односу на старе вагоне имају већу носивост и запремину. Такође имају најновију кочницу са смањеном буком. Кочни облог је од композитних материјала, што је у складу са најновијим европским прописима - рекао је директор развоја, технике и планирања компаније "Гоша" Милован Славковић.

Према ријечима генералног директора ЖРС Драгана Савановића, стручна комисија предузећа обишла је осам ремонтера у Србији и на основу анализе изабране су компаније из Суботице и Смедеревске Паланке.

- Са 200 вагона набављених из Пољске и са 245 реконструисаних и ремонтованих вагона, те набавком нових 37 вагона, знатно ћемо повећати капацитете и обновити наш колски парк - казао је Савановић и додао да то још није довољно јер је потребно око хиљаду вагона за превоз руда, расутих терета и дрвета.

Кредит

Средства за реализацију овог пројекта обезбијеђена су уговором о кредиту између Владе Србије и Владе РС. Влада Србије одобрила је кредитна средства на период од 18 година, уз грејс период од три године и каматну стопу од један одсто.

- Услов за добијање кредита био је да посао морају да обаве компаније из Србије, а наше радионице и немају довољно капацитета, с обзиром на то да око 700 вагона у сљедећој години иде на ремонт. Ремонт нисмо ни радили, а главна поправка у нашим радионицама би трајала око три године - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана