Знате ли колико вам струје троше плазма ТВ, рачунар, телефон, радио...

Depo.ba
Знате ли колико вам струје троше плазма ТВ, рачунар, телефон, радио...

Процјењује да просјечно домаћинство у БиХ плати један мјесечни рачун електричне енергије за скривене потрошаче

Јуче је у Центру за дјецу и омладину Ново Сарајево на Грбавици одржана радионица о томе колико “скривени енергетски” потрошачи повећавају наше рачуне за струју. Организатор радионице је била ЕФЕКТ коалиција, коју чине шест невладиних организација, а којима је циљ да се одлучно покрене акција за промјене и побољшање овог неприхватљивог и крајње алармантног стања загађења околиша.

- Многи не знају, али већина уређаја, и када су угашени, користи одређену електричну енергију. Уређаји могу бити у пасивном стању приправности (нпр. сат на микроталасној увијек откуцава) или активном стању приправности (нпр. DVD плаyер је угашен али је програмиран да нешто сними), рекао је Малик Рамић из организације Energis.

Рамић је још истакао да се процјењује да просјечно домаћинство у БиХ плати један мјесечни рачун електричне енергије за скривене потрошаче годишње.

- Уређаји који се налазе у стању приправностим под претпоставком да је просјечна цијена киловат сата 0,1226 КМм грађанима БиХ из џепа узму преко 300 КМ годишње. Тако нпр. радио годишње потроши 13,1 kWh што је око 1,6 КМ, бежићни телефон потроши 28,9 kWh што је 3,5 КМ, рачунар 311 kWh што је 38,1 КМ, плазма телевизор потроши 1.452,4 што је 178 КМ, микровална 35 kWh што је 4,3 КМ, PlayStation потроши 233,9 kWh што је 28,7 КМ, казао је Рамић.

Рамић је још казао да је ЕФЕКТ коалиција дефинисала конкретне ставове, те покреће акцију (ЕФЕКТивна акција) за хитно усвајање нових и примјену постојећих законских регулатива које ће с конкретним мјерама почети коначно рјешавати неприхватљиво стање.

- Вјерујемо да активност може уродити резултатима једино интегрисаним ставом и приступом зато желимо укључити што више чланова у ЕФЕКТ коалицију, кључних актера друштва од школских установа до привредног сектора, истакао је Рамић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана