Знате ли која је рекордна плата у Републици Српској?

Независне новине
Знате ли која је рекордна плата у Републици Српској?

БАЊАЛУКА - Радник у Источном Новом Сарајеву, запослен у трговини на велико дуванским производима, зарадио је за мјесец дана 246.506 КМ.

То је уједно највеће пријављено појединачно нето примање по основу радног односа у Републици Српској за девет мјесеци ове године, речено је за Независне новине у Пореској управи Републике Српске.

Када се у обзир узме податак да је у августу просјечна плата у Српској износила 1.411 КМ, овом раднику исплаћене су 174 такве плате.

На другом мјесту табеле пет највећих исплаћених нето примања нашао се радник из Котор Вароша, који је запослен у производњи обуће, а којем је исплаћена плата од 197.026 марка.

- Радник из Бањалуке, који је запослен у дјелатности остало новчано пословање, односно посредовање, нашао се на трећем мјесту са платом од 117.158КМ - истакли су из Пореске управе Српске.

Међу пет највећих плата за девет мјесеци нашла се и плата Бањалучанина од 109.516 КМ запосленог у области осталог новчаног пословања - посредовања.

- На посљедњем мјесту топ пет највећих нето примања нашао се још један Бањалучанин, који је запослен у трговини на велико машинама за рударство и грађевинарство којем је за мјесец дана легла плата од 100.414 марака - закључили су из Пореске управе Српске.

Синиша Пепић, доктор економске дипломатије, истиче да подаци о највећим мјесечним платама у Републици Српској указују на неколико значајних аспеката економске структуре и динамике тржишта рада.

- Прво, чињеница да је највиша плата исплаћена у сектору трговине на велико дуванским производима може се повезати с високим профитним маржама у овој индустрији, али и са специфичним позицијама које носе значајан финансијски ризик и одговорност, те су адекватно награђене. Са друге стране, занимљив је податак да је плата у сектору производње обуће близу ових рекордних износа, што указује на могућност постојања специфичних уговора или бонуса који су везани за резултате пословања или глобалне уговоре који компаније у овом сектору могу остварити - казао је Пепић.

Додаје да имати људе који зарађују високе износе новца свакако може бити позитиван сигнал.

- То указује на постојање привредних сектора у Републици Српској који генеришу значајне приходе и стварају високо плаћене позиције. Такви примјери могу привући стране инвеститоре и подстаћи даљи економски развој, али је важно да се овај просперитет равномјерно шири кроз различите индустрије и слојеве друштва, како би позитивни ефекти високих плата били видљиви ширем становништву - казао је Пепић.

Додаје да ови подаци такође отварају питање структуре зарада у Српској, гдје је већина запослених далеко од оваквих примања.

- Потребно је радити на смањењу економске неједнакости, осигуравајући праведнију расподјелу богатства кроз подршку малим и средњим предузећима, иновацијама и образовању. Уколико се системски не подстиче развој других сектора и радна мјеста која пружају прилику за достојанствен живот, овакви екстреми у платама могу довести до социјалних тензија и јачања осјећаја неједнакости - казао је Пепић.

Миленко Станић, економиста, истиче да овако високе плате нису прихватљиве за било какво друштво, па чак и на тржишту економије.

- Толико високе исплата плата сигурно нису повезане са радом и резултатом рада у тим предузећима - казао је Станић и, како каже, претпоставља да се ради о радницима у власничким предузећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана