Знаци економског опоравка на тржишту

Глас Српске
Знаци економског опоравка на тржишту

БAЗЕЛ - Предсједник Европске централне банке Жан-Клод Трише, који је био предсједавајући на скупу водећих свјетских централних банкара, изјавио је да се на тржишту уочавају први знаци економског опоравка, пренио је Танјуг.

- Што се тиче привредног раста, налазимо се на преломној тачки тог циклуса -  рекао је Трише на састанку  Банке за међународна поравнања у Базелу и додао да низ недавних извјештаја "охрабрује, али да још није вријеме за опуштање".
Централне банке низа земаља су скресале своје кључне каматне стопе, а владе убризгале милијарде долара у своје привреде како би сузбиле најдубљу свјетску рецесију од Другог свјетског рата, подсјетила је агенција "Блумберг".

Први знаци, укључујући највећи пораст потрошачког повјерења у СAД у априлу за више од двије године, највећи опоравак индустријске производње у СAД од 2005. и повећање индустријских поруџбина у Њемачкој у марту, по први пут за седам мјесеци указују да је потонуће глобалне привреде можда достигло дно.

Трише је казао да ће централне банке, по повећању раста глобалне привреде, морати да смање своју подршку привреди и врате се нормалној ситуацији, али и "да ће чинити све што је неопходно, кад је ријеч о ванредном мјерама, докле год је то неопходно".

Међународни монетарни фонд саопштио је јуче да жели  да се у европским банкама спроведе такозвани "тест стреса", какав се примјењује у америчким банкама, пренијела је Срна.

Директор ММФ-а за Европу Марек Белка изјавио је да би овај тест требало да спроведу национални супервизори у свакој европској земљи.

ММФ       

Економије европских земаља опоравиће се у другој половини сљедеће године ако власти предузму нове мјере како би помогле финансијском и кредитном сектору, објавио је јуче  Међународни монетарни фонд, пренијела је Срна.

- Неопходна је додатна акција, посебно у финансијском сектору, како би се обновило повјерење у тржиште у свим земљама наводи се у новом извјештају ММФ о Европи.

У документу се напомиње да ће економски пад, чак и уз спровођење одлучних корака, потрајати до почетка 2010. године, те да ће опоравак бити постепен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана