Злато сигурније од долара и евра

Марина Чигоја
Злато сигурније од долара и евра

БAЊA ЛУКA - Земље које имају резерве у доларима или еврима, па тако и БиХ због свакодневних турбуленција на тржишту, траже треће стабилније рјешење, а златне резерве су увијек биле најсигурнији барометар.

Рекао је професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица. Он сматра да је добро имати злато као резерву.

- Ипак не видим разлог да се због пада евра нагло повећава тражња за златом. Не очекујем неку значајнију улогу злата у међународном промету, али земље које имају резерве у доларима или еврима, сигурно да траже треће стабилније рјешење, а златне резерве су увијек биле најсигурнији барометар - казао је Вукмирица.

Док је пад вриједности евра једна од главних вијести са финансијских тржишта у посљедње вријеме, цијена злата достигла је рекордни ниво прошле недјеље и кретала се око 1.200 долара по унци.

Цијена злата прије годину дана износила је 930 долара, а прије десет година само 270 долара.

Aналитичари наводе да је пад повјерења у водеће свјетске валуте учинио злато привлачним за улагаче. Додају да је грчка дужничка криза знатно оптеретила евро, снизила повјерење у ову валуту, што је повећало потражњу за златом.

Вукмирица сматра да тренутни пад евра не мора да значи и велики проблем за ову валуту.

- Турбуленције између значајних валута у међународном монетарном систему су редовна појава, само се разликује у ком нивоу и којом брзином се догађају, те који су узроци, а које посљедице тога. Свијет је још увијек у кризи, тако да су с тим у вези још увијек присутни и озбиљни економски симптоми кризе - казао је Вукмирица.

Централна банка БиХ у оквиру девизних резерви има 42.366 унци монетарног злата, а из банке наводе да се пажљиво прати цијена злата у америчким доларима, као и курс долара према евру.

- Укупан бруто износ девизних резерви које се држе у другим конвертибилним валутама за сврху трансакција, по закону не може бити већи од 50 одсто укупног износа несмањеног капитала и резерви ЦББиХ - казали су у Централној банци. 

Инфлација

Економисти предвиђају могућност да неодрживи дуг СAД и Европе доведе до девалвације валута. Такав потез би могао да подстакне хиперинфлацију, каква већ годинама постоји у Зимбабвеу или је постојала у неким земљама Латинске Aмерике седамдесетих и осамдесетих година, те у Њемачкој између два свјетска рата. Девалвација вриједности главних свјетских валута, истичу, вјероватно би довела до глобалне паничне куповине драгоцјених метала, што би могло да подигне цијену злата до невиђеног износа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана