Злато постаје сигурно уточиште улагачима

Глас Српске
Злато постаје сигурно уточиште улагачима

ЦИРИХ - Инвестиције у злато током ове године биће повећане се 60 одсто, што ће уз повећање његове цијене довести до праве "златне револуције", сматрају експерти швајцарске компаније "LGT капитал менаџмент".

У идућих  мјесец цијена злата ће, према процјенама аналитичара, поновити историјски максимум и достићи 1.250 долара за фину унцу (31,1 грам).

Експерти очекују да ће у идућа три мјесеца цијена злата достићи 1.300 долара за унцу, а за годину дана чак 1.450 долара.

- Раст цијена злата може се објаснити страхом и "магловитом будућношћу", због којих инвеститори покушавају да заштите средства од могућих потреса и повећавају тражњу племенитих метала - наводи се у извјештају "LGT", преносе агенције.

Швајцарска компанија прогнозира да ће се ове године инвестициона тражња златних полуга повећати на 300 тона, са 187 тона лане, а 2011. године ће достићи 400 тона.

Цијена злата је расла девет година заредом, повећавши се од краја 2005. године до данас за готово два пута.  

Стручњаци "Голдман Сакса" процијенили да ће за 12 мјесеци цијена злата порасти на 1.335 долара за унцу.

Aналитичари наводе да је пад повјерења у водеће свјетске валуте учинио злато привлачним за улагаче.

Економисти предвиђају да би неодрживи дуг СAД и Европе могао да доведе до девалвације валута.

- Такав потез ће сигурно да подстакне хиперинфлацију, каква већ годинама постоји у неким земљама Латинске Aмерике. Девалвација вриједности главних свјетских валута вјероватно би довела до глобалне паничне куповине драгоцјених метала, што би могло да подигне цијену злата до невиђених висина - објашњавају аналитичари.

Додају да сви они који брину о инфлацији, воле злато.

- Оно и јесте мјесто за склањање вриједности. Стога је и рјешење за многе инвеститоре - кажу у  Бенк ов Aмерика.

ММФ

Продаја злата Међународног монетарног фонда, наводе из  "LGT", могла би да "прикочи" тржиште. Одбор директора ММФ-а у септембру прошле године одлучио је да прода 403 тоне злата, од чега су половину купуле Индија, Мауританија и Шри Ланка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана