Злато најскупље у историји

Глас Српске
Злато најскупље у историји

ЊУЈОРК - Цијена злата пробила је још један рекорд - први пут у историји златом је трговано за више од 1.500 долара за унцу.

Уговорена цијена злата за испоруку у јулу у уторак је повећана за 60 центи до 1.493,50 долара, након што је раније достигла рекордних 1.500,50 долара по унци, пренијеле су агенције.

Цијена злата је већ неко вријеме у успону, чему добрим дијелом погодује слабљење америчког долара, што изазива несигурност на тржишту. Инвеститори су због слабог долара присиљени тражити алтернативу, а пронашли су је у злату.

Инфлација, против које се злато често узима као заштита, била је у оштром порасту у економијама у развоју, а све више постаје и проблем у Европи.

Новом скоку цијене злата погодовала је и агенција "Стандард енд Пурс", која је своју дуготрајну процјену стабилности америчког спољног дуга измијенила из "стабилан" у "негативан". Несигурност на глобалном финансијском тржишту узроковала је полагани раст цијене злата у посљедњим мјесецима.

Директор за управљање робом у њујоршкој финансијској компанији CPM Карлос Санчез изјавио је да цијена злата може ићи до 1.550 долара за унцу у сљедећих неколико седмица, ако улагачи буду усредоточени на политички застој у Вашингтону.

- Сљедећи велики догађај за тржиште злата је мајски рок до када амерички Конгрес треба да подигне горњу границу задужења земље са садашњих 14.300 милијарди долара - рекао је Санчез.

Племенити метали

Цијена сребра такође је била у порасту, па је са 43,75 долара за унцу на највишем нивоу у три деценије.

Од почетка године сребро је поскупјело за 40 одсто, а злато пет одсто.

Платина се јуче продавала по 1.784,50 долара за унцу, према 1.772,65 а паладијум за 738,72 према 739,93 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана