Злато, један од најуноснијих послова данашњице

Агенције
Злато, један од најуноснијих послова данашњице

Један од најуноснијих послова данашњице – трговина цијеном злата на свјетској берзи путем интернета. Раније су само банке и богати појединци имали привилегију да тргују и зарађују на свјетској берзи. Сада је та могућност доступна свима! FXLider, регионални лидер у пружању услуга и платформи за трговање, специјално читаоцима "Гласа Српске", даје БЕСПЛАТНИХ 50 еура као почетни капитал за трговање цијеном злата и других племенитих метала на свјетској берзи.

Узмите 50 еура и тргујте на јединој берзи на којој можете зарадити и када цијене расту али и када цијене падају.

Пријавите се овдје.

У периоду између 2001. и 2012. године цијена злата је порасла више од 600% на преко 1900 долара по унци, као резултат офанзивно попустљиве монетарне политике највећих свјетских централних банака. У циљу опоравка локалних али и глобалне економије, велике централне банке су путем смањивања каматних стопа и штампањем новца снажно повећале ликвидност на тржишту што је за посљедицу имало девалвацију валута и наравно раст тражње за златом као симболом чувара вриједности.

Са постепеним опоравком, нарочито економије САД-а, тражња за златом је почела да слаби што је довело до тога да од 2012. до данас падне за око 45%.

Међутим средином ове године цијена злата је зауставила пад и почела да се благо опоравља. Главни разлог за то биле су спекулације да ће Федералне Резерве САД-а можда одложити раније најављену одлуку, да до краја ове године нормализује своју монетарну политику и након 9 година повећају каматне стопе.

Поред дефинитивно доминантне улоге коју монетарна политика САД-а има на кретање цијене злата, значајну улогу има и однос понуде и тражње. Индија и Кина су највећи купци злата на свијету.

’Током августа, Индија је увезла злато у вриједности од 4.95 милијарде долара што је условило то да је на годишњем нивоу тражња за овим племенитим металом порасла преко 140%.  Кина је са друге стране увезла у јулу ове године 55.06 тона злата само из Хонг Конга. Поређења рада укупан увоз је у јуну износио 37.14 тона што указује на то да је мјесечни раст увоза злата у том периоду износио 48%. Према Свјетском савјету за злато очекује се да у току ове године тражња у Кини достигне 1,000 тона. Колике су потребе Кине за овим племенитим металом показује чињеница да поред тога што је највећи произвођач злата на свијету, она је и један од највећих увозника овог племенитог метала. Успоравање економског раста Кине логично имало је јак утицај на смањење тражње за златом на глобалном нивоу’, кажу у FXLider-у.

Узимајући све у обзир, више је фактора на страни даљег пада цијене овог племенитог метала. Међутим треба узети у обзир да сем Федералних Резерви, остале велике централне банке и даље воде веома попустљиве монетарне политике, посебно Народна банка Кине и ЕЦБ, што може да доведе до умјереног опоравка цијене.

Ипак наредни мјесец биће од великог значаја за цену злата. Посљедњи састанак у овој години Федералних Резерви САД-а и одлука о даљој монетарној политици могао би да има велики утицај на кретање како долара тако и цијене злата. Тренутно, цијена злата се креће око 1080 долара по унци.

++++++

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.
Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti
Ugovori za razliku u ceni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumeli rizike, a potražite i nezavisan savet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posledice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uveravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана