Злато чува уштеђевину

Јана Кезић
Злато чува уштеђевину

БАЊАЛУКА - Потрошачке навике грађана широм Српске и БиХ када је ријеч о куповини луксузне робе нису се промијениле ни усљед економске кризе, о чему свједоче и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за девет мјесеци ове године увезено племенитих метала у скоро истој вриједности као током цијеле прошле године.

Подаци УИО показују да је БиХ у поменутом периоду увезла племените метале вриједне више од 40 милиона марака, док је лани у истом периоду ове робе увезено у вриједности нешто већој од 37,2 милиона марака.

Да грађани не маре за кризу, свједочи и податак према којем је БиХ током читаве 2021. године увезла племенитих метала у вриједности од 40,7 милиона марака.

- БиХ је за три квартала ове године само злата увезла у вриједности већој од 2,6 милиона марака, док је лани у исто вријеме увезла злато вриједно 282.225 КМ - показују подаци УИО. Осим тога, како су додали, на домаће тржиште стигли су драгуљски предмети вриједни више од 16,7 милиона марака, док су лани за девет мјесеци увезени ти предмети у вриједности од 10,8 милиона марака.

Према подацима УИО, БиХ је у поменутом периоду увезла луксузне парфеме и тоалетне воде у вриједности већој од 25,2 милиона марака, док су лани за читаву годину на домаће тржиште стигли мириси вриједни 27,4 милиона КМ.

Економски аналитичар Зоран Павловић повећан увоз накита и парфема правда тиме што у БиХ живи диференцирана група људи, гдје је ситуација таква да постоје знатно богати појединци и велики број људи који су у стању социјалне потребе.

Објаснио је да је прва група очигледно веома добро плаћена за свој рад, а ту махом спадају запослени у јавном сектору, поготово на нивоу БиХ.

- Бјежање у злато из новца је присутно код оних људи који имају више новца него што им треба за живот. А с друге стране, људи се боје да њихова уштеђевина неће пуно вриједјети па покушавају да обезбиједе неку стабилну вриједност - рекао је Павловић.

Додао је да немају довољно новца да купе неку некретнину па се одлучују за злато као нешто што има трајну вриједност и неће изгубити на тржишту, као што тренутно опада вриједност евра.

Да је у друштву дошло до великог раслојавања, сагласан је и предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић.

- У БиХ постоје људи који имају пуно новца и могу да га троше па није ни чудо што је повећан увоз злата, јер је оно најактуелније не само код нас него и у свијету - рекао је Василић. Објаснио је да грађани увијек у кризним моментима улажу у оно што је најсигурније, а ту управо спадају злато и некретнине. Додао је да је отворен велики број дрогерија па се повећан увоз парфема може приписати томе, јер и таква роба пронађе свог купца.

Аутомобили

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је БиХ током девет мјесеци ове године увезла више од 39.000 возила у вриједности већој од 578,1 милион марака. Додали су да су од тога 6.692 аута била нова, док су 32.593 била половна.

- У истом периоду лани увезено је 40.688 аутомобила у вриједности од 571,6 милиона, а од тога је било 5.709 нових возила - подаци су УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана