Златни БАМ за најбољу мобилну апликацију четврту годину заредом уручен UniCreditу у БиХ

Г.С.
Златни БАМ за најбољу мобилну апликацију четврту годину заредом уручен UniCreditу у БиХ

На свечаној Вечери банкара одржаној 2. новембра у организацији магазина „Банке&Бизнис" и Удружења банака у БиХ, плакетом Златни БАМ за најбољу мобилну апликацију у банкарству и ове године, већ четврти пут заредом, награђен је UniCredit у Босни и Херцеговини.

Осим признања за мобилну апликацију, UniCredit Банк д.д. Мостар награђен је и Златним БАМ-ом за највећу активу.

Према избору стручног жирија, додијељена су признања банкарским институцијама у БиХ у различитим категоријама, а мобилна апликација UniCreditа, у односу на друге апликације на тржишту, истакла се по својим функционалностима што је препознато и од стране клијената, с обзиром на то да нуди знатно једноставније, брже и сигурније пословање.

Осим за физичка лица, UniCredit у БиХ је од недавно представио и мобилно банкарство (m-bank BIZ и m-ba PLUS) за правна лица, апликације које омогућавају независност, оптимизацију времена, смањење оперативних трошкова, али и ефикасност банковних трансакција за једноставно пословање пословних субјеката с банком у покрету.

 "Свједоци смо да је дигитализација у данашњем свијету све присутнији термин и свеопшти тренд. Бити у корак с временом и стандардом те олакшати пословање нашим клијентима наш је задатак у којем, потврђено наградама које добијамо, и успјевамо. UniCredit у БиХ четврту годину заредом, када су дигитални канали у питању, иступа на водећу позицију, и на то смо изузетно поносни. Како бисмо одржали и оправдали повјерење наших клијената, настављамо континуирано радити на развоју функционалније и успјешније услуге за наше клијенте.", изјавио је предсједник Управе UniCredit банке Бања Лука, Гордан Пехар.

Потврда титуле најбоље мобилне апликације даљњи је подстрек за UniCredit да, у складу с потребама клијената и слиједећи трендове дигитализације, настави активно радити на обогаћивању и унапрјеђивању својих дигиталних канала, нудећи нове функционалности и још боље корисничко искуство.

"Стављање наших клијената у само средиште нашег пословања те преданост дигиталној трансформацији кључни су ступови UniCredit стратегије. Добијена признања јасан су показатељ да остварујемо постављене циљеве и додатно нас мотивирају да и у будућности наставимо у смјеру напретка те премашимо постављене амбиције. Остајемо предани одржавању позиције тржишног лидера те посвећени ослушкивању потреба и навика наших клијената, пружајући им напреднији начин кориштења банкарских услуга који их оснажује у свакодневном управљању финансијама." – изјавио је Драган Ћавар, члан Управе одговоран за Малопродају UniCredit Bank d.d.

Мобилне апликације саставни су дио свих пакета производа UniCreditа, те континуирано нуде посебне погодности за њихово кориштење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана