Златна грозница поново хара

Агенције
Златна грозница поново хара

Женева - Одлука Циришке берзе да се злато не користи само као депозит код трансакција, већ и као директно средство плаћања умјесто валута попут америчког долара или евра може да има несагледиве посљедице у финансијском свијету, упозоравају економски експерти.

Овај феномен, нарочито уколико се и друге свјетске берзе опредијеле за злато као средство директног плаћања умјесто валута, могао би да доведе до тога да амерички долар изгуби још један примат, преносе портали.

Швајцарски банкари тврде да је током 2012. године у свијету забиљежен историјски феномен тзв. “златне грознице”, која је посљедица одлуке већине централних банака да повећају резерве златних полуга и кованог новца због глобалне финансијске кризе.

Према подацима ММФ-а, укупне резерве злата које посједују банке у свијету крећу се око 33.000 метричких тона, што је својеврсни рекорд.

Велики дио финансијских трансакција одвија се уз гаранције, чије је покриће махом у злату.

Банкари наводе да је најбоље имати златне новчиће.

Разлог је једноставан - када дође до неког тржишног поремећаја, лакше је продати златне новчиће, јер су физички мањи него полуге, које више служе као државне резерве.

Инвеститори третирају злато као здрав начин осигурања инвестиција, а на саму цијену злата утичу разни елементи, попут стратешких политичких одлука Кине, Русије и Индије да повећају своје резерве злата.

И њемачка Бундесбанка одлучила је да своје резерве злата врати у трезоре банака.

Централне банке Бразила, Русије и Кине биле су највећи купци златних полуга у 2012. години.

Руска централна банка купила је додатних 90 тона злата и тиме своје резерве заокружила на скоро 1.100 метричких тона. Русија и Кина су данас не само највећи купци злата, већ и његови највећи произвођачи.

Ово додатно појашњава, тврде швајцарски банкари, одлуку Велике Британије и Холандије да се интензивира ратификовање споразума о слободној трговини између ЕУ и Aмерике, чиме би се постигао баланс снага између Aзије, у којој све више доминирају Кина и Русија, и Aмерике.

Чека се одлука Њемачке. Уколико се Берлин опредијели за тјешњу сарадњу ЕУ са Aзијом, а не Сјеверном Aмериком то ће водити ка годинама тешких унутрашњих ломова у ЕУ, оцјењују економски аналитичари.

Резерве

Банкари тврде да највеће резерве злата у свијету имају СAД и то 8.000 тона, Њемачка 3.800 тона и ММФ 2.900 тона. У стопу их прате Италија, Француска, Кина, Швајцарска и Русија.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана