Златан Клокић о стратегији подстицања страних улагања у РС: Боље пословно окружење кључ за долазак капитала

Ведрана Кулага
Златан Клокић о стратегији подстицања страних улагања у РС: Боље пословно окружење кључ за долазак капитала

Бањалука - Побољшање конкурентности и унапређење пословног окружења, јачање институционалних капацитета и развој партнерских односа, те промоција циљаних сектора и тржишта кључне су области на којима ће радити РС како би појачала прилив страних инвестиција.

Народна скупштина РС усвојила је недавно Нацрт стратегије подстицања страних улагања у РС до 2020. године са пратећим акционим планом. Она је усмјерена на стварање стимулативног инвестиционог амбијента за повећање страних улагања у РС, што би допринијело њеном укупном привредном развоју и утицало на отварање нових радних мјеста, повећање конкурентности, стварање нове вриједности, побољшање платног биланса и развој приватног сектора.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић истиче да је, поред тржишта као једног од кључних мотива за избор локације, значајан фактор за стране инвеститоре пословна клима.

- С циљем унапређења пословне климе и конкурентности дате су конкретне мјере које се односе на низ области као што су наставак унапређења почетка пословања кроз увођење електронске регистрације привредних друштава, унапређење услова за издавање грађевинских дозвола и регистрацију земљишта, инфраструктуре квалитета, предузетничке инфраструктуре, кластера, иновација и друге - истиче Клокић.

Други битан фактор за привлачење инвеститора, према његовим ријечима, су институције.

- То се односи и на републичке и на институције на локалном нивоу. Њихово јачање и сарадња је веома важна јер омогућава непосредну подршку улагачима од тачке контакта до улагања. Најчешће ово не захтијева никакве институционалне промјене, већ одлуку о томе како ће се са улагачима радити на транспарентан и ефикасан начин - каже Клокић.

Јединице локалне самоуправе означене су као значајан фактор за привлачење страних улагања и због тога је посебан дио стратегије привлачења страних улагања посвећен њиховим активностима и сарадњи са републичким нивоом.

- Јачањем конкурентности локалних јединица самоуправе директно се утиче на конкурентност РС. Министарство већ спроводи низ активности са локалним заједницама с циљем стандардизације општинских услуга према инвеститорима. То чинимо кроз формирани Савјет за стране инвеститоре, покретање регионалног пројекта сертификације општина са позитивним пословним окружењем и успостављени програм бриге о постојећим инвеститорима. Ти програми показали су се као значајан напредак у сарадњи са локалним заједницама - наводи Клокић.

Говорећи о трећој области, Клокић истиче да је промоција веома важна и да је на том пољу остварен значајан напредак.

- Активан је и врло посјећен сајт њњњ.инвестсрпска.цом, организовано је низ конференција и привредних скупова у земљи и иностранству, а ојачана је улога представништава РС у иностранству. Стратегијом су предвиђене промотивне активности у контексту постојећих капацитета и институционалних оквира, али наглашавајући потребу савремених метода промоције као што су директни маркетинг или стратешки и циљани однос са медијима, а посебно успостављање јаче споне са дијаспором РС с циљем активирања њиховог инвестиционог потенцијала - рекао је Клокић.

Привлачење страних улагања у условима недовољне домаће акумулације представља један од стратешких циљева сваке земље, а посебно мале и отворене привреде као што је РС.

- До сада је највећи дио страних улагања у РС остварен ради приступа тржишту и ресурсима, што је уобичајено за поједине развојне фазе привреде. Стратегијом подстицања страних улагања желимо да створимо услове за повећање прилива страних инвеститора који теже повећању ефикасности, а посебно оних који ће допринијети преносу знања и технологија, повећању извоза и интеграцији приватног сектора РС у глобалне ланце вриједности - казао је Клокић и додао да стратегију прати акциони план за наредни двогодишњи период, који ће бити ревидиран сходно промјенама на домаћем и међународном плану.

Улагања

Укупна страна улагања у РС закључно са 30. септембром 2015. године износе 4,301 милијарду КМ, а највеће реализоване инвестиције су из Србије, Русије и Велике Британије.

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС истичу да је константан раст броја новорегистрованих фирми са страним улогом. Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, у РС је у 2015. години закључно са крајем новембра регистровано 169 нових привредних друштава са елементима страних улагања, док их је у 2014. години регистровано 131.

Конкурентске предности РС

Пореска политика

РС има пореску политику која је међу најстимулативнијим у региону. Стопа пореза на добит је десет одсто и међу најнижим је у окружењу и Европи. Укинут је порез на дивиденду, што није случај у земљама региона, а инвеститор остварује низ пореских олакшица и за годишњи доходак уколико има статус квалификованог инвеститора.

Геостратешка позиција

РС се налази на самој граници ЕУ и има режиме слободне трговине са земљама CEFTA и EFTA региона. Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ потенцијалним инвеститорима омогућава приступ великом тржишту на принципима слободне трговине.

Природни ресурси

Српска располаже значајним природним ресурсима. Циљ је привлачење домаћих и страних улагача који ће бити усмјерени на више фазе прераде сировина и омогућити ефикасније коришћење природних ресурса, запошљавање домаће радне снаге, укључивање домаћих привредника и извоза производа више фазе обраде.

Нижи трошкови и либерални закони

Нижи трошкови чине РС конкурентнијом од низа земаља региона и остатака Европе, а то се посебно односи на цијену електричне енергије. Закон о страним улагањима је либерализован и не постоји разлика између домаћих и страних инвеститора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана