Житопродукт да распрода имовину

Ведрана Кулага
Житопродукт да распрода имовину

БAЊA ЛУКA - Скупштина повјерилаца бањолучког пекарског предузећа "Житопродукт" усвојила је јуче одлуку да се крене у поступак уновчавања имовине стечајног дужника, која ће послије процјене бити исплаћена повјериоцима.

Стечајни управник у "Житопродукту" Радован Јаковљевић казао је да је Скупштина повјерилаца по Закону о стечајном поступку и Закону о извршном поступку, с обзиром на стање у предузећу, углавном све одлуке донијела једногласно, почев од тога да се имовина стечајног дужника уновчи по поменутим законима.

 - Радници су сагласни са одлуком да се иде у уновчавање имовине "Житопродукта" у Бањој Луци и Кнежеву, јединим локацијама гдје имовина предузећа још увијек постоји. Скупштина повјерилаца је одбила да се иде у реорганизацију предузећа - рекао је Јаковљевић.

Он је подсјетио да је од 2004. до 2007. године продата имовина предузећа у Козарској Дубици и Новој Тополи, као и да се 2001. године из састава предузећа издвојио прњаворски "Млин Пек".

Јаковљевић је нагласио да су дуговања "Житопродукта" процијењена на 9,5 милиона марака, а да потраживања износе око 1,3 милиона марака. Додао је да је, према Закону о облигационим односима РС, дошло до застаријевања 1,2 милиона КМ потраживања овог предузећа, која неће моћи да се наплате.

Највећа потраживања од овог предузећа, каже Јаковљевић, имају добављачи и државне институције.

- Фонд ПИО потражује око 1,4 милиона марака, Пореска управа РС око 700.000, а Фонд здравственог осигурања РС скоро 600.000 марака - рекао је Јаковљевић.

Он је истакао да ће сви радници којима није уплаћиван стаж бити укључени у програм Владе РС за социјално збрињавање радника.

Иако су раније наглашавали да је, без обзира на стечај, приоритет поновно покретање производње у "Житопродукту", у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС јуче нису жељели да коментаришу одлуку Скупштине повјерилаца да имовина предузећа буде уновчена и подијељена.

Предузеће "Житопродукт" је основано 1950. године и његова основна дјелатност је производња млинских и пекарских производа, а стечајни поступак покренули су радници предузећа крајем прошле године. Све до 1997. године предузеће је позитивно пословало, уз повећавање обима производње и броја радника.

Одлука

Судија бањолучког Основног суда Дејан Петричић сматра да је усвојена одлука о уновчењу имовине стечајног дужника ради измирења повјерилаца једина исправна одлука.

 - Проценат који ће припасти повјериоцима биће познат послије продаје имовине - рекао је Петричић и додао да ће од сада, уз стечајног управника, свим активностима у "Житопродукту" управљати именовани Одбор повјерилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана