Житни пут, Купа-Сава за развој привреде у регији

СРНА
Житни пут, Купа-Сава за развој привреде у регији

Бањалука - Представници Агенције за развој малих и средњих предузећа Републике Српске, Туристичке организације Српске и општине Покупско из Хрватске потписали су данас у Бањалуци Споразум о сарадњи на реализацији пројекта под називом "Житни пут, Купа-Сава".

Циљ овог пројекта, чија је вриједност 655.000 евра, а који финансира Европска унија у оквиру IPA програма, јесте да допринесе стварању заједничког привредног простора ради побољшања животних услова, те промоција регије око ријека Купа и Сава као јединствене турстичке дестинације.

На данашњој презентацији пројекта, који се реализује у регијама сјеверозападне БиХ и централне Хрватске, речено је да ће најзначајније активности овог пројекта бити изградња туристичког брода који ће пловити Купом и Савом, као и изградња мање инфраструктуре на локацијама извора Сане и планине Лисина, те заједничка маркетишка кампања промиције туристичких потенцијала регије.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић рекао је да ће овај пројекат допринијети и отварању нових радних мјеста, те свеукупном развоју привреде.

"На рјешавању питања запошљавања и самозапошљавања биће потребно ангажовати и друге партнере, а већ преговарамо са једним донатором да директно подржи отварање радних мјеста у области туризма", рекао је Марковић.

Директор Туристичке организације Српске Нада Јовановић истакла је да је ријеч о веома добром пројекту, те да је Српска посебно заинтересована за његову реализацију због општина Шипово и Мркоњић Град.

Представник општине Покупско у Хрватској Ивана Антоловић рекла је да је циљ овог пројекта и да што више туриста из Европске уније дође и у Хрватску и БиХ, те да на тај начин подстакну развој туризма и укупно привреде.

Према њеним ријечима, добар примјер сличног пројекта је регија Истре у Хрватској.

Осим Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, општине Покупско у Хрватској, те Туристичке организације Српске, партнери на пројекту су и Удружење за подршку одрживом развоју "Зелене стазе", град Карловац, жупанија Карловачка, те туристичке организације Сисачко-мословачке и Бродско-посавске жупаније и Друштво "Звоно за Купу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана