Жиранти вратили седам милиона марака

Марина Чигоја
Жиранти вратили седам милиона марака

БAЊAЛУКA - У Републици Српској прошле године близу 7.000 жираната отплатили су више од седам милиона марака туђих кредита у банкама и микрокредитним организацијама.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Удружења за заштиту жираната у БиХ Јовица Цвјетковић и додао да су ти показатељи у ФБиХ још драстичнији.

- Тамо је више од 16.000 жираната отплатило 17 милиона марака туђих кредита. Дакле, на нивоу БиХ само у прошлој години између 22.000 и 25.000 жираната отплатили су око 25 милиона марака туђих кредита - казао је Цвјетковић.

Он је истакао да је прошле године незнатно смањен број жираната који су отплатили кредите у односу на 2010. годину, али да је за неколико милиона марака повећан износ који је отплаћен.

Додао је да јемац у микрокредитним организацијама у просјеку отплати од 500 до 600 марака, док је тај износ у банкама већи од 3.500 марака.

На подручју БиХ има више од 200.000 преварених жираната, а у овом удружењу кажу да би промјена законске регулативе увела ред у ову област.

Због тога је Удружење за заштиту жираната БиХ упутило парламентима РС и ФБиХ иницијативу за измјену и допуну Закона о извршном поступку у дијелу који се односи на потраживања од дужника.

Цвјетковић је истакао да они траже да се у поглављу о јемству посебно апострофира банкарско јемство и да се тачно законски одреди против кога и којим редослиједом иде наплата.

- Тражићемо да парламенти у БиХ пропишу да у случају судског одлучивања наплата иде прво од дужника, а оно што се не буде могло наплатити од њега да иде на терет жиранта - казао је Цвјетковић.

Приговори

Према подацима Aгенције за банкарство РС, највећи број приговора на рад банака у првих девет мјесеци управо су упутили жиранти и то 66 од укупно поднесених 199 приговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана