Жиранти вратили два милиона марака

Марина Чигоја
Жиранти вратили два милиона марака

Бањалука - Жиранти у Републици Српској вратили су само у првом кварталу ове године више од два милиона марака туђих кредита, што је за око 500.000 КМ више него у истом периоду прошле године, показују подаци Агенције за банкарство РС.

Према подацима Агенције, жиранти у РС су прошле године отплатили 4,07 милиона КМ, док су на крају 2011. године вратили 4,11 милиона КМ.

Како истичу у Агенцији, проблем отплате кредита од стране судужника умјесто главног дужника посебно је наглашен у посљедњих неколико година.

- Према извјештајима банака, у првом кварталу ове године 1.209 јемаца отплатило је 2,01 милион КМ по 1.052 кредита физичких лица или 0,31 одсто од укупно 343.037 кредита физичких лица - наводи се у извјештају Агенције.

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јоцо Цвјетковић каже да се повећава број жираната који отплаћују туђе кредите, који су углавном одобравани у ранијем периоду.

- Сада је све мање људи који пристају да буду жиранти јер нико не жели да има проблеме са којима се тренутно сусреће огроман број жираната. С друге стране, и банке у посљедње вријеме одобравају разне кредите за које не траже жиранте - казао је Цвјетковић и поновио да, према њиховим подацима, на нивоу БиХ тренутно између 250.000 и 300.000 људи отплаћује туђе кредите.

Он је истакао да је Удружење упутило допис свим посланичким клубовима у Народној скупштини РС у којем су затражили да буде отворена расправа о питању давања кредита невалидним дужницима.

- Тражимо да истражни органи провјере механизам одобравања кредита клијентима који не враћају кредите - нагласио је Цвјетковић.

Клијенти су банкама у првом кварталу упутили 125 приговора, међу којима је било и 11 приговора жираната.

Репрограм

Банке у РС у првом тромјесечју ове године одобриле су 159 захтјева за репрограм кредита у укупном износу од 37,6 милиона КМ.

Правним лицима је одобрен репрограм у износу од 36,1 милион КМ, док је физичким лицима репрограмирано 1,5 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана