Жиранти вратили 3,78 милиона КМ

Марина Чигоја
Жиранти вратили 3,78 милиона КМ

Бањалука - Жиранти у Српској, њих 1.582, отплатили су у прошлој години 3,78 милиона марака и тај износ мањи је за око 330.000 КМ у односу на годину раније, показују подаци Агенције за банкарство РС.

У извјештају Агенције за банкарство о стању у банкарском систему РС у прошлој години истиче се да су у 2011. години 1.664 јемца укупно отплатила 4,11 милиона КМ по 1.387 кредита физичких лица.

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић каже да је, према њиховим подацима, далеко већи и број жираната и износ кредита који су отплатили него према подацима Агенције.

Он је истакао да је тачно да су жиранти лани отплатили мањи износ него у 2011. години, али да је главни разлог за то чињеница да је значајан број жираната остао без посла и да нису били у могућности да враћају кредите, већ су добили рјешења да им је оптерећена имовина.

- То је једини разлог због чега је тај број и износ смањен. Близу 40 одсто кредита који су одобрени, одобрено је дужницима који не могу да их врате. Банке сада покушавају те кредите да продају неким агенцијама које ће покушати да то наплате. Већ је било случајева да се агенције под ко зна каквим називом региструју. То су класични утјеривачи дугова, јер узимају од банака од 20 до 25 одсто од наплаћеног износа - тврди Цвјетковић. Додао је да је било случајева да су жирантима долазили и на врата представници неких агенција у намјери да наплате дуг.

Цвјетковић је нагласио да је захваљујући измјенама Закона о банкама који је ступио на снагу у децембру 2011. ситуација много боља за нове жиранте, који су много упућенији и питају за своја права, а да су и банке много опрезније при одобравању кредита.

Предсједник Удружења банка БиХ Радован Бајић каже да се дугови морају враћати и да са становишта повјерилаца тај проблем уопште не постоји.

- Постоје дужници, а иза њих стоје жиранти. То је добровољни однос између дужника и жиранта. Наравно да дуг треба да врати дужник, али жиранти су судужници и уколико он то не може, морају они који су судужници. Наравно да банке треба да примјењују закон и да наплаћују од онога од кога могу да наплате у најкраћем року, а разлог је заштита повјерилаца - нагласио је Бајић.

Он је нагласио да на нивоу БиХ тренутно око 5.000 жираната враћа туђе кредите, што је, према његовим ријечима, релативно мали број. Додао је да банке имају право по закону да своја потраживања продају, али да то морају да раде у складу са законом.

Један од жираната који враћа туђи кредит каже да банке често врше притисак и не достављају сву неопходну документацију како би жирант имао увид у кредитни досије дужника.

- Кад дужник није плаћао, звали су ме више пута и тражили да ја платим јер ће ми у супротном блокирати плату. Послије тога сам у више наврата платио укупно 1.500 КМ. Оно што ме љути је то што нису ни покушали да наплате рату од дужника, иако је у једном моменту имао на свом рачуну довољно новца - рекао је овај жирант. Нагласио је да је написао жалбу банци, на коју су му у одговору написали да је потписао и прихватио да буде жирант.

Приговори

У Агенцији за банкарство истичу да су све банке у РС лани добијале приговоре клијената и то укупно 346 приговора, од чега је 48 било од жираната.

Највећи број приговора, њих 78, био је по основу осталог из области кредитног пословања, по основу обрачуна камате 69, по основу промјене услова кредитирања било је 28 приговора, а по основу накнаде по кредитним пословима 23 приговора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана